Ciasto Coca-Cola (z galaretką)

Gdy zobaczyłam na sklepowej półce galaretkę o smaku Coli, wiedziałam, że przygotuję z niej właśnie tego rodzaju deser/ciasto;)

Ciasto, które w swym składzie posiada aż 3 elementy z dodatkiem/posmakiem coli. Może do najzdrowszych nie należy, ale jest smaczne, więc …. whatever 😉

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki
  • 125 ml Coca Coli
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem śmietanowy:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru do smaku

Polewa budyniowa:

  • 1 op. budyniu czekoladowego bez cukru
  • 400 ml Coca Coli
  • 3-4 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 3 op. galaretki o smku Cola

Jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Obroty miksera zmniejszamy do minimum. Dodajemy mąkę przesianą z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Stopniowo wlewamy coca colę.

Ciasto przelewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Studzimy.


Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia.


Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder oraz mascarpone. Miksujemy krótko, tylko do połączenia.


Połowę masy śmietanowej rozprowadzamy na zimnym biszkopcie. Wylewamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie na galaretce rozprowadzamy pozostałą masę.


Z Coca coli odlewamy 1/2 szklanki. Mieszamy ją z cukrem oraz proszkiem budyniowym. Pozostałą colę doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie ostrożnie rozprowadzamy na wierzchu ciasta.

Przepis na polewę inspirowany Smaczny.tv