Omlet z boczkiem i szpinakiem

Jedna z moich ulubionych propozycji śniadaniowych – omlet:)

Jak zapewne zauważyliście często dodaję do niego tarty ser – uwielbiam taką wersję. Tym razem jednak pewna „nowość” w postaci dodatku kwaśnej śmietany.

  • 4 duże jajka
  • 4 łyżki mleka
  • około 2-3 łyżki tartego sera (u mnie cheddar)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 70-100 g boczku w plasterkach
  • garść szpinaku świeżego
  • sól, pieprz

 

Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko. Mieszamy rózgą kuchenną. Następnie dodajemy starty na dużych oczkach tarki ser żółty oraz gęstą, kwaśną śmietanę. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Boczek wypiekamy na rozgrzanej, suchej patelni. Odkładamy na bok.

Szpinak myjemy, dodatkowo możemy podzielić go na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Wlewamy mniej więcej połowę masy jajecznej i na małym ogniu, pod przykryciem, smażymy omlet.

Pod koniec posypujemy liśćmi szpinaku oraz wypieczonym boczkiem.

W podobny sposób przygotowujemy pozostały omlet.