Sałatka z kuskusem i kalafiorem

Pyszna, choć niepozorna kolorystycznie, sałatka na bazie kuskusu. Bardo prosta do przygotowania i przyjazna dla portfela;) Bardzo fajnie smakuje polana już na talerzu ketchupem.

Wykorzystując 300 g kuskusu otrzymacie dużą miskę sałatki. Za dużo? Niekoniecznie! Sałatka świetnie sprawdzi się na kolację, a następnego dnia jako drugie śniadanie do pracy:)

  • 1 mały lub 1/2 dużego kalafiora
  • 1 zielony ogórek tzw wąż
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 por
  • 200-300 g kuskusu
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3-4 łyżki majonezu kieleckiego
  • sól, pieprz

Podzielonego na różyczki kalafiora gotujemy w osolonym i lekko osłodzonym wrzątku na półmiękko.

Kaszkę kuskus wsypujemy do miski i zalewamy ją wrzącą wodą z dodatkiem soli (lub bulionem) do wysokości około 1 cm ponad poziom kaszy. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut (aż kasza wchłonie płyn). Po tym czasie „przeczesujemy” kaszę widelcem.

Ogórka obieramy i kroimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w kosteczkę.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Pora kroimy na półplasterki. Oprószamy solą, a następnie przelewamy na sicie wrzącą wodą.

Koperek drobno siekamy.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy doprawiony solą i pieprzem majonez, mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia.

Przed podaniem (już na talerzu) możemy polać ją ketchupem.