Sałatka z kuskusem i kalafiorem
Pyszna, choć niepozorna kolorystycznie, sałatka na bazie kuskusu. Bardo prosta do przygotowania i przyjazna dla portfela;) Bardzo fajnie smakuje polana już na talerzu ketchupem.
Wykorzystując 300 g kuskusu otrzymacie dużą miskę sałatki. Za dużo? Niekoniecznie! Sałatka świetnie sprawdzi się na kolację, a następnego dnia jako drugie śniadanie do pracy:)
- 1 mały lub 1/2 dużego kalafiora
- 1 zielony ogórek tzw wąż
- 1 puszka kukurydzy
- 1 por
- 200-300 g kuskusu
- 1/2 pęczka koperku
- 3-4 łyżki majonezu kieleckiego
- sól, pieprz
Podzielonego na różyczki kalafiora gotujemy w osolonym i lekko osłodzonym wrzątku na półmiękko.
Kaszkę kuskus wsypujemy do miski i zalewamy ją wrzącą wodą z dodatkiem soli (lub bulionem) do wysokości około 1 cm ponad poziom kaszy. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut (aż kasza wchłonie płyn). Po tym czasie „przeczesujemy” kaszę widelcem.
Ogórka obieramy i kroimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w kosteczkę.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Pora kroimy na półplasterki. Oprószamy solą, a następnie przelewamy na sicie wrzącą wodą.
Koperek drobno siekamy.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy doprawiony solą i pieprzem majonez, mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia.
Przed podaniem (już na talerzu) możemy polać ją ketchupem.
Kuskus to zawsze dobry pomysł, smaczny i na ciepło i na zimno, pychotka 🙂
🙂
Świetna sałatka. Lubię takie proste rozwiązania 🙂
Takie zwykle okazują się najsmaczniejsze 🙂
Fajnie wygląda ta sałatka. choć muszę się przyznać, że z niewiadomych powodów mam długie zęby na kuskus. Zamieniłabym tę kaszę na białą gryczaną na przykład.
Serdecznie pozdrawiam:)
Bardzo mi się podoba to określenie ;):)
Bardzo ciekawy wpis. Czekam na kolejny twój post 🙂
Dziękuję;)
Dawno kalafiora nie jadlam, chetnie Spróbuję
Bardzo polecam:)