Letni obiad – młode ziemniaki z roszponką, jajkiem, boczkiem i pieczarkami
Nic dodać, nic ująć – jak w nazwie dania:) To pewnego rodzaju sałatka, która sprawdzi się świetnie podczas cieplejszych dni.
Smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zdecydowanie polecam.
- ok. 1 kg małych, młodych ziemniaków
- 4 jajka
- 250 g małych pieczarek
- 200 g boczku (u mnie surowy, w cienkich plastrach)
- około 1/2 szkl. bulionu
- garść lub dwie roszponki
- 1 łyżka białego octu winnego
- olej/masło
- sol, pieprz
Wyszorowane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko (nie powinny się rozpadać). Odcedzamy. Większe ziemniaki kroimy na pół lub na ćwiartki. Małe pozostawiamy w całości.
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy na połówki lub na ćwiartki.
Oczyszczone pieczarki kroimy na plasterki/półplasterki.
Boczek kroimy na paseczki.
Na rozgrzanej patelni wysmażamy boczek. Zdejmujemy z patelni, odkładamy na bok.
Na tłuszczu, jaki wytopił się z boczku, podsmażamy przez chwilę ziemniaki (do lekkiego zrumienienia; w razie potrzeby dodajemy trochę tłuszczu-olej/masło). Przekładamy do miski. Na tę samą patelnię wrzucamy pieczarki (w razie potrzeby ponownie dodajemy niewielką ilość oleju/masła), smażymy. Pieczarki łączymy z ziemniakami.
Na patelnię z pozostałym tłuszczem wlewamy bulion. Jeśli był zimny, doprowadzamy go do wrzenia. Dodajemy łyżkę octu winnego. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Do ziemniaków z pieczarkami dodajemy roszponkę oraz boczek. Mieszamy. Na koniec dodajemy jajka. Polewamy sałatkę sosem.
W lecie nie potrzeba wiele aby smacznie zjeść 🙂
To prawda, przy tych upałach to tylko pić, pić, pić 🙂
Pysznie, a tak przy upałach tylko pić się chce 🙂
pyszny,. letni obiadek;)