Zapiekanka z ryżu, kapusty pekińskiej i mięsa
Przepis z serii „Tanie gotowanie”.
Jest to właśnie fajny pomysł, gdy chcemy niewielkim kosztem przygotować na obiad coś innego.
Zapiekanka jest niedroga, szybka do przygotowania, choć… nie mogę powiedzieć, że syci na długi czas.
Kolorystycznie też pozostawia wiele do życzenia. Ryż, mięso drobiowe, kapusta pekińska – wszystko tutaj ma bardzo zbliżoną kolorystykę.
Mimo wszystko przepis przydaje się na awaryjne sytuacje;)
- 300 g ugotowanego ryżu
- 1 kapusta pekińska
- 500-600 g mielonego mięsa drobiowego
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżeczki sosu sojowego
- 1-2 łyżeczki bazylii
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- ketchup
- olej
Kapustę szatkujemy. Przekładamy na sito i przelewamy wrzącą wodą.
Na dużej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, wrzucamy mięso. Smażymy, doprawiając pod koniec gałką muszkatołową, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym, bazylią oraz solą i pieprzem. Łączymy z kapustą pekińską.
Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ryżu. Na nim rozprowadzamy mięso z kapustą. Polewamy niewielką ilością ketchupu. Przykrywamy pozostałym ryżem. Na wierzch dajemy wiórki masła.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Podajemy polane ketchupem.
BPD. Dania z ryżu i kasz. H. Jachowska
Bardzo smacznie wygląda, lubię takie dania.
Bardzo apetyczne. Ciekawy przepis 🙂
Fajnie wygląda ta zapiekanka, podoba mi się dodatek kapusty pekińskiej 🙂
Ostatnio polubiłam ją w takim właśnie wydaniu.
Skojarzyła mi się z taką sałatką 🙂
Na talerzu faktycznie trochę ją przypomina;)
🙂
Czy dodajemy ryż ugotowany?
Tak, ugotowany. Już uzupełniłam przepis. Dziękuję.