Tort orzechowo-migdałowy
Dziś przepis na tort, wobec którego nie można przejść obojętnie. Jest absolutnie fenomenalny!
Jego przygotowanie jest dosyć szybkie. Tort jest bez masy, za to z dużą ilością jajek oraz mielonych orzechów i migdałów. Nie należy do najtańszych, ale na specjalne okazje, np na zbliżający się Dzień Matki, warto go przygotować. Tym bardziej warto go zrobić, jeśli Wasza Mama uwielbia wszystko co z orzechami, czy też jest fanką wypieków bez mas czy kremów. Z pewnością sprawicie jej takim ciastem niezwykłą niespodziankę. Będzie można usiąść przy stole, z kawą i kawałkiem ciasta i rozmawiać, rozmawiać, rozmawiać… i nawet nie spostrzeżecie się jak szybko ten torcik znika;)
Oczywiście tort można przygotować na wszelakie okazje. Na każdą będzie pasował doskonale.
Dodam jeszcze, że na wierzchu tort posmarowany jest konfiturą morelową oraz udekorowany polewą z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady.
Jeśli chcecie możecie wykorzystać inny smak konfitury, np dostępną na stronie Manufaktura Wielkopolska konfiturę agrestową. Na hasło durszlak10 uzyskacie 10% rabatu na zakupy w e-sklepie. Promocja obowiązuje do 30 czerwca 2019r.
Ciasto orzechowe:
- 10 żółtek
- 170 g cukru pudru
- 250 g mielonych orzechów (u mnie laskowe)
- 1 op. cukru wanilinowego
Ciasto migdałowe:
- 10 białek
- 150 g cukru pudru
- 250 g mielonych migdałów
- sok z połowy małej cytryny
Dodatkowo:
- marmolada morelowa
- 100-150 g czekolady
- 1-2 łyżki śmietanki 30%
Żółtka wraz z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym ucieramy na jasną, puszystą masę. Dodajemy stopniowo mielone orzechy, mieszamy szpatułką.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm. Odstawiamy,
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Wlewamy sok z cytryny. Dodajemy mielone migdały, delikatnie mieszamy szpatułką.
Ciasto migdałowe wylewamy na ciasto orzechowe, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę (do tzw suchego patyczka). W razie gdyby pod koniec wierzch zbyt mocno się rumienił, przykrywamy go papierem do pieczenia. Studzimy.
Wierzch tortu smarujemy marmoladą morelową.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 1-2 łyżkami kremówki. Dekorujemy wierzch tortu.
Na miniaturze pomyślłąm ze o sernik. Ładnie wygląda ten torcik 🙂
Jeden z najlepszych jakie jadłam 🙂
Masz rację, ja bym obojętnie nie przeszła:D Cudny ten tort!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy 🙂
Rzadko kiedy używam tego określenia, ale jak dla mnie to prawdziwa „petarda”. Polecam Agnieszko 🙂
Pyszne połączenie,świetny pomysł 🙂
Orzechowe torciki to jest coś… ach 🙂
Wspaniała propozycja 🙂 Tort bez mąki to i osoby na diecie bezglutenowej mogą po niego sięgnąć. Śmiało można nawet powiedzieć samo zdrowie, bo tyle w nim migdałów i orzechów 🙂
Dokładnie 🙂 :*