Makaronowa sałatka z mango, ogórkiem i salami

Ta sałatka jest bardzo dobra, ale…. ci, którzy mnie znają, wiedzą, że sałatka bez majonezu to dla mnie nie sałatka;) i tak, po jej spróbowaniu, uznałam, że czegoś mi brakuje i dodałam do niej 2 łyżki majonezu… Wiem, to już uzależnienie, ale cóż poradzić – jestem tego w pełni świadoma;)

Ci, którzy nie mają „zboczenia” na tym punkcie mogą poprzestać na składnikach wymienionych poniżej.

  • 300 g makaronu np świderki
  • 1 mango
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • 50-80 g salami
  • 1-2 mini sałaty rzymskie
  • sól, pieprz

Dressing:

  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól, pieprz

Czosnek przeciskamy przez praskę do słoiczka. Dodajemy też pozostałe składniki dressing. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy (potrząsamy zakręconym słoiczkiem).

Makaron gotujemy al dente wg instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Odcedzamy. Mieszamy z 1-2 łyżkami oliwy.

Korniszony i salami kroimy na paseczki.

Mango kroimy w kostkę.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy porwaną na mniejsze części sałatę i rukolę. Całość zalewamy dressingiem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Źródło