Spaghetti z czosnkiem, oliwą i chili (aglio olio peperoncino)
Dziś coś mega szybkiego i smacznego – makaron z oliwą, czosnkiem i papryczką chili (aglio, olio e peperoncino).
Jego przygotowanie zajmuje tyle, ile ugotowanie makaronu!
Jest też to świetna propozycja, gdy nasze portfele zostały ciut nadwyrężone przez święta czy inne wydatki;)
Do przygotowania makaronu koniecznie użyjcie oliwy z oliwek, jest ona tutaj niezbędna i żaden olej jej niestety nie zastąpi. Ilość czosnku i papryczki można dostosować do osobistych preferencji (ja nie lubię mocno pikantnych dań i zawsze z papryczki usuwam pestki, bo to one są źródłem pikantności, natomiast lubię tutaj dużą ilość czosnku).
- ok. 350g makaronu spaghetti
- 7-9 ząbków czosnku
- 2-3 papryczki chili
- 50-60 ml dobrej jakości oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- parmezan do posypania – opcjonalnie
- sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.
Papryczkę chili kroimy na plasterki (ja usunęłam pestki).
Czosnek obieramy, kroimy na cienkie plasterki.
Gdy makaron jest już prawie gotowy (na jakieś 3 minuty przed końcem gotowania) na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu oliwę. Dodajemy czosnek, a po chwili dokładamy papryczkę chili. Smażymy kilka minut, często mieszając, uważając, by czosnek się nie przypalił.
Następnie na patelnię dodajemy ugotowany makaron, mieszamy. Możemy dodać kilka łyżek wody spod makaronu. Dodajemy natkę pietruszki. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem.
Wygląda lekko 🙂
Takiego jeszcze nie jadłam