Sernik z bezą kokosową
Niepozorny, a bardzo smaczny serniczek. Kremowy. Nie za słodki. Jak dla mnie idealny.
Początkowo przygotowanie masy serowej może budzić obawy, jest ona bowiem bardzo rzadka. Taka jednak ma być, a serniczek nabiera właściwej konsystencji po zapieczeniu i przestudzeniu.
Ja będę robić ponownie. Polecam i Wam:)
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 100 g masła
- 1 łyżka smalcu
Warstwa serowa:
- 1 kg twarogu
- 1 op. cukru wanilinowego
- 3/4 szkl. cukru
- 3 szkl. mleka
- 1/2 szkl. oleju
- 4 żółtka
- 2 jajka
- 1 budyń śmietankowy
Beza kokosowa:
- 6 białek
- szczypta soli
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 200 g wiórek kokosowych
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier oraz starte na tarce masło i smalec. Siekamy nożem do połączenia. Dodajemy żółtka oraz jajko i zagniatamy ciasto.
Przygotowanym ciastem wylepiamy dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki 21x32cm. Podpiekamy wstępnie w 180 stopniach (ok. 10-15 minut).
W misie miksera umieszczamy twaróg, cukier, jajka, żółtka, olej oraz proszek budyniowy. Miksujemy tylko do połączenia. Obroty miksera zmniejszamy do minimum i wlewamy stopniowo mleko (masa będzie rzadka).
Masę serową wylewamy na ciasto w formie.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut.
Pod koniec pieczenia ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Dodajemy kokos, mieszamy delikatnie szpatułką.
Przygotowaną piankę kokosową wykładamy na podpieczony sernik. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 15-20 minut (do zrumienienia się bezy kokosowej). Studzimy w uchylonym piekarniku.
103 ciasta siostry Anastazji
Sernik musi odstać swoje aby nabrać smaku 🙂 Pięknie wygląda ten Twój 🙂
Kupiłam ser na sernik i właśnie zastanawiałam się, jaki sernik by tu upiec… już wiem 🙂 Wiórki kokosowe też znalazłam 😀
Pięknie wyszedł i ta kokosowa beza ??
Super, wygląda zjawiskowo 🙂
Serniczek na mleku pieke bardzo czesto. U nas jest to sernik awaryjny, zawsze wychodzi i jest bardzo smaczny. Tylko ciasto robie troche inaczej, bez smalcu. Pieknie Ci wyszedl i jeszcze ta kokosowa beza, pycha 🙂
Spróbuje zrobić na święta 🙂 tylko pytanko, czy taki gotowy ser na sernik w wiaderku będzie ok ?
Będzie jak najbardziej ok. Ja korzystam z twarogu z Piątnicy albo z Wielunia. Oba mają bardzo dobry skład i są dosyć gęste. Z ich wykorzystaniem serniki wychodzą bardzo dobre i te dwie firmy z pełną odpowiedzialnością polecam. Obecnie w ofercie świątecznej są dostępne w sieciach sklepów Lidl. Często pojawiają się też przed świętami w Kauflandzie. Warto się za nimi rozejrzeć.
Kupiłam właśnie w Lidlu 🙂 to super 🙂
To świetnie!
Ja też się w niego zaopatrzyłam i właśnie myślę jaki sernik zrobić. Kręcę się wokół masy kajmakowej i albo dodam ją do sernika, albo przygotuję masę na górę. Jeszcze nie wiem 🙂
Zrobiłam i wyszło pycha 🙂 pierwszy sernik moim życiu więc się chwalę 😀 zdrowych świąt ❤
Ale superowo 🙂 Mega się cieszę!!!
Dziękuję i również życzę zdrowych i radosnych Świąt <3
Czy nie za duzo 3 szkl Mleka?
Jest dobrze, wg tych proporcji robiłam.
Zastanawiam się można spróbować dodać do ciasta kakao?
Pewnie, że można.