Makaron spaghetti w buraczanym pesto

Od teraz będzie to jeden z moich ulubionych sposobów na prosty i szybki wegetariański makaron (lub na wykorzystanie buraków;) ).

Pyszne i efektowne, a jednocześnie bardzo proste danie. Do tego zdrowe i kolorowe.

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 3 buraki – można wykorzystać już ugotowane
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki tartego sera grana padano
  • 1/2 limonki lub cytryny
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz

Dodatkowo:

  • opcjonalnie – wędzony biały twaróg
  • garść orzechów włoskich
  • opcjonalnie ugotowany żółty burak

Wyszorowane buraki gotujemy do miękkości. Wyjmujemy z wody, Odstawiamy do przestudzenia.

Przestudzone buraki obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy je w misie rozdrabniacza razem z czosnkiem i orzechami oraz wyciśniętym sokiem z cytryny. Miksujemy. Dodajemy starty ser, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy oliwę z oliwek, by uzyskać pożądaną konsystencję.

Makaron gotujemy na al dente w lekko osolonym wrzątku. Odcedzamy.

Makaron mieszamy razem z buraczanym pesto.

Makaron wykładamy na talerze, posypujemy posiekanymi z grubsza orzechami oraz wędzonym twarogiem. U mnie dodatkowo ugotowany i pokrojony w kosteczkę żółty burak.

Źródło