Makaron spaghetti w buraczanym pesto
Od teraz będzie to jeden z moich ulubionych sposobów na prosty i szybki wegetariański makaron (lub na wykorzystanie buraków;) ).
Pyszne i efektowne, a jednocześnie bardzo proste danie. Do tego zdrowe i kolorowe.
- 500 g makaronu spaghetti
- 3 buraki – można wykorzystać już ugotowane
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/4 szklanki tartego sera grana padano
- 1/2 limonki lub cytryny
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz
Dodatkowo:
- opcjonalnie – wędzony biały twaróg
- garść orzechów włoskich
- opcjonalnie ugotowany żółty burak
Wyszorowane buraki gotujemy do miękkości. Wyjmujemy z wody, Odstawiamy do przestudzenia.
Przestudzone buraki obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy je w misie rozdrabniacza razem z czosnkiem i orzechami oraz wyciśniętym sokiem z cytryny. Miksujemy. Dodajemy starty ser, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy oliwę z oliwek, by uzyskać pożądaną konsystencję.
Makaron gotujemy na al dente w lekko osolonym wrzątku. Odcedzamy.
Makaron mieszamy razem z buraczanym pesto.
Makaron wykładamy na talerze, posypujemy posiekanymi z grubsza orzechami oraz wędzonym twarogiem. U mnie dodatkowo ugotowany i pokrojony w kosteczkę żółty burak.
jak ładnie i apetycznie wyglada
Ładny kolorek 🙂
Oj zjadłabym 🙂
Wygląda smakowicie! Ja bym zastąpiła grand padano serem kozim:)
Dziękuję:) Ser kozi świetnie pasuje do buraka, więc to by była na pewno udana podmiana 🙂