Słodkie żeberka
Żeberka na słodko – z miodem, cukrem i passatą pomidorową.
Wpierw ugotowane, a następnie pokryte wspomnianą wyżej marynatą i zapieczone.
Niestety, żeberka robiłam już dość dawno temu i nie zanotowałam sobie jak długo, w przybliżeniu choćby, żeberka były gotowane. Niby to nie problem, bo każdy może, a nawet powinien sam u siebie kontrolować czas gotowania, ale ja jakoś tak lubię wiedzieć ile „pi razy oko” zajmie mi przygotowanie obiadu. No, trudno, wybaczcie;)
- 1,5 kg żeberek
- 100 g passaty pomidorowej
- 3 płaskie łyżki cukru
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki oleju
- 2 kostki rosołowe
- sól, pieprz
Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do wody z dodatkiem kostek rosołowych (lub innych przypraw) i gotujemy na miękko.
Passatę pomidorową, miód, cukier oraz olej łączymy ze sobą.
Ugotowane żeberka pokrywamy marynatą. Rozkładamy na blaszce do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na około 20-25 minut (do czasu aż mięso pokryje się glazurą).
Za żeberkami nie przepadam, ale mój Mąż byłby zachwycony 🙂
Mięsa ze słodką nutą lubię, żeberka podejrzewam, że dla męża byłby super 🙂
Nutka miodu w mięsach zawsze na tak 🙂