Ciasto „Danio”

Dziś wiem to już na pewno – o ile naleśniki budyniowe (przepis TUTAJ – klik) zachwyciły mnie od razu, o tyle biszkopt budyniowy już niekoniecznie.

Choć pięknie się upiekł i równo się kroił, nie wyszedł tak wilgotny jak lubię. Być może pomogłoby tutaj nasączenie, o którym w trakcie przygotowań nie pomyślałam.

Biszkopt budyniowy to moje drugie podejście do biszkoptu przygotowanego właśnie na proszku budyniowym (pierwszy raz robiłam go wykonując ciasto „Ptasie Mleczko -> przepis KLIK). Myślę, że trzeciego razu nie będzie;) Za to ciasto to będę na pewno chciała upiec raz jeszcze (tym razem wykorzystując po prostu mąkę tortową), bo pomimo wszystko bardzo nam smakowało.

Masa śmietanowa z serkami danio i galaretką cytrynową jest prosta i szybka w wykonaniu. Całości zaś dopełnia dżem brzoskwiniowy i podprażone płatki migdałowe.

Całościowo jest bardzo delikatne. Polecam:)

EDIT: W związku z pojawiającymi się komentarzami osób, które pieką taki biszkopt i bardzo im on smakuje, pomniejszyłam – za ich radą – ilość budyni 🙂 Dziękuję za pomoc i wszystkie podpowiedzi:)

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 op. budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki zimnej wody

Masa:

  • 440 g serka Danio
  • 500 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szkl. wrzątku

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego
  • płatki migdałowe

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej oraz zimną wodę. Proszek budyniowy przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mąką. Stopniowo dodajemy do masy, miksując na niskich obrotach.

Ciasto przelewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut.

Przestudzony biszkopt kroimy na dwa blaty. Nasączamy go (np naparem z herbaty, lub wody z sokiem cytrynowym).

Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, mieszamy dokładnie. Odstawiamy do przestudzenia.

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serki homogenizowane, a następnie wlewamy zimną, lecz wciąż płynną galaretkę.

Przygotowaną masę od razu wykładamy na jeden z blatów biszkoptowych, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem. Wierzch ciasta smarujemy dżemem brzoskwiniowym. Posypujemy uprażonymi na rozgrzanej, suchej patelni płatkami migdałowymi.

Źródło