Ryba zapiekana pod pieczarkowo-serową kołderką
Pieczona ryba z dodatkiem podsmażonych z cebulką pieczarek oraz tartym serem, to fajny, prosty i szybki pomysł na obiad.
Na 2-3 porcje:
- 1 filet z miruny
- 4-5 pieczarek
- 1 cebula
- sok z cytryny
- tarty żółty ser (u mnie gouda i red cheddar)
- mielona słodka papryka
- curry
- granulowany czosnek
- sól, pieprz
- masło klarowane
Opłukany i osuszony ręcznikiem papierowym filet z miruny dzielimy na mniejsze porcje. Skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą, pieprzem i dodatkowo z jednej strony szczyptą curry oraz granulowanym czosnkiem.
Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na około 15-20 minut.
Pieczarki kroimy na plasterki.
Cebulę kroimy w piórka.
Na patelni rozpuszczamy klarowane masło, wrzucamy pieczarki oraz cebulę. Smażymy do zrumienienia. Na koniec doprawiamy słodką papryką, solą oraz pieprzem do smaku.
Na upieczonych filetach rozprowadzamy farsz pieczarkowy. Posypujemy tartym serem. Ponownie umieszczamy w piekarniku do czasu zapieczenia się sera (10-15 minut).
I już widze coś dla mojej Mamy – w takiej postaci tylko z mniejszą ilością sera na pewno by jej posmakowało 🙂
Fajny pomysł ☺.
Ostatnio ryby za mną chodzą więc wstrzeliłaś się idealnie z przepisem- do spróbowania!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)