Pijany kokosowiec
Nie wsiadajcie po tym cieście za kierownicę;) Jest mocno alkoholowe.
Ciasto może nie jest wybitne w smaku, ale daje radę. Samo ciasto kruche jest jak dla mnie zbyt zbite. Lekko mięknie około 2 dni po przygotowaniu.
Ciasto:
- 250 g masła
- 4 żółtka
- 2 i 1/2 szkl. mąki
- 2/3 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 200 g masła
- 1 i 1/2 szkl. wiórek kokosowych
- 1 szkl. kaszy manny
- 3/4 szkl. wódki
- 1 szkl. cukru
Dodatkowo:
- 1 słoiczek dżemu porzeczkowego
Do zamykanego naczynia/pojemniczka wsypujemy kokos i sypką kaszę mannę. Zalewamy je wódką. Pojemnik zamykamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość siekamy. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części, wkładamy do woreczków foliowych i wstawiamy na około godzinę do lodówki.
Jedną część schłodzonego ciasta przekładamy do formy (21x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy około 15-20 minut (do lekkiego zarumienienia) w temp. 180 stopni. Wyjmujemy z formy po przestudzeniu (ciepłe ciasto jest miękkie).
Tak samo pieczemy drugi placek.
Miękkie masło miksujemy z cukrem na puch. Dodajemy kokos i kaszę i miksujemy jeszcze chwilę.
Jeden ze spodów smarujemy połową dżemu. Wykładamy masę, wyrównujemy. Drugi placek smarujemy resztą dżemu, ostrożnie przekładamy go na wierzch dżemem do dołu.
Wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Przepis bodajże z gazetki Ciasta na stół (niestety mam jedynie kserówkę, więc nie wiem który dokładnie to numer), ale widzę, że jest też „w internetach”;)
Kokosowiec i to jeszcze pijany – coś czuje że siostrze by smakowało (pijany kawowiec pewnie również) xD
ta kasza manna ma być surowa? i z takiej tylko nasączonej alkoholem robimy masę do przekładania?
Dokładnie tak. Wiórki kokosowe i kasza manna powinny przez noc wchłonąć alkohol i lekko napęcznieć.
Czy może być biszkopt skoro kruche nie bardzo?
Ja to ciasto piekłam dotąd tylko ten jeden jedyny raz. Czasem wiele zależy od jakości użytych składników. Można spróbować zrobić na kruchym spodzie, jak w przepisie, może akurat Tobie zasmakuje bardziej. Co do biszkoptu, to też można spróbować, aczkolwiek moim zdaniem kruche ciasto, do tego typu masy pasuje bardziej, biszkopt może być zbyt delikatny (aczkolwiek mogę się mylić 🙂 )
o tym samym pomyślałam
Na dzień kobiet zrobię dla mamy
3/4 szklanki wódki…jest moc;))) Idealne na imprezę:D
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Myślę, że nawet zbite kruche ciasto nie zniechęciłoby mnie do tego placka. Uwielbiam wszystko, co kokosowe:)
Smacznie wyglada. No i z kokosem ?
Spacer po takim cieście wskazany! 😉
Uwielbiam takie proste w przygotowaniu ciasta! Nie trzeba wiele kombinować, żeby udało się przygotować coś dobrego 😉
A ja spróbuję trochę naparu z kawy i resztę alkohol jakiś słodki.Zmieni to kolor masy ale to chyba nie przeszkadza. Co do twardości ciasta to można dżem podgrzać w rondelku i gorący wylać na spód i to samo powtórzyć na drugim cieście tylko może wylać trochę mniej dżemu żeby dał się przekręcić kładąc go dżemem na masę.
Świetny pomysł 👍😊
Dziękuję
Znam to ciasto ale na biszkopcie jest bardzo dobre