Koszyczki z chleba tostowego z szynką i serem
Szynka i ser to takie podstawowe połączenie, które zawsze fajnie smakuje.
Szynka i ser na kanapce? Ok. Jako dodatek do mięsa? Pewnie. Razem z ciastem francuskim? Pycha! Na pizzy? Obowiązkowo.
Nie inaczej jest też w przypadku tych koszyczków. Co lepsze jest to bardzo szybka i prosta przekąska, którą można przygotować nawet na ostatnią chwilę.
U nas spisała się celująco:)
- około 12 kromek chleba tostowego
- 120-150 g szynki wieprzowej
- kawałek sera żółtego (u mnie cheddar)
- kawałek mozzarelli (mniej więcej 1/2 kulki z zalewy)
- kawałek sera pleśniowego (camembert)
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki oleju
- zioła prowansalskie
Szynkę kroimy w kostkę.
Ser żółty trzemy na tarce. Mozzarellę oraz ser pleśniowy dzielimy na mniejsze kawałki.
Z chleba tostowego odkrawamy skórki. Każdą kromkę lekko wałkujemy i umieszczamy we wgłębieniu foremki do muffinów.
Środek chlebowych koszyczków wypełniamy szynką oraz tartym żółtym serem. Na wierzch kładziemy po kawałku mozzarelli i sera pleśniowego.
Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z olejem. Doprawiamy ziołami prowansalskimi. Powstałą mieszanką smarujemy wystające kawałki chleba tostowego.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na około 10-15 minut (aż ser się roztopi, a skórka chleba ładnie zrumieni).
Fajnie to wygląda…. może zachęcić niejadka do jedzenia ale sprawdzi się również na imprezie 🙂
pycha, najlepsze