Filety z kurczaka w sosie z suszonych pomidorów
Kolejny już wypróbowany przeze mnie obiadowy przepis z Kwestii Smaku. Jak zwykle jest pysznie i co również cieszy – szybko i bezproblemowo w wykonaniu.
- 400-500 g piersi kurczaka lub indyka
- 100-120 g szynki parmeńskiej
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 350-400 g ulubionego makaronu
- 1 szkl. śmietanki 30% lub 36%
- 6-7 suszonych pomidorów
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 2 cm kawałek parmezanu
- 10-15 listków bazylii
- olej/masło klarowane
- sól morska, pieprz
W misie rozdrabniacza umieszczamy suszone pomidory, olej z suszonych pomidorów, parmezan, orzeszki pinii oraz bazylię. Miksujemy aż do połączenia.
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy pieprzem i niewielką ilością sol. Każdy kawałek owijamy szynką parmeńską.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę klarowanego masła. Smażymy mięso z obu stron do zrumienienia.
Przygotowane pesto łączymy ze słodką śmietanką, wlewamy na patelnię. Dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Gotujemy chwilę, aż pomidorki lekko zmiękną, a sos zgęstnieje (ja pomidorki dodałam na sam koniec, bo wolę takie bardziej na surowo).
W osolonym wrzątku makaron gotujemy na al dente. Odcedzamy. Podajemy z mięsem i sosem z suszonych pomidorów.
Kurczak to uniwersalny produkt – można wiele z niego przygotować 🙂