Makaron w sosie z koziego sera z cukinią i szpinakiem
Szybka i smaczna opcja obiadowa czy kolacyjna.
Jeżeli nie lubicie smaku koziego sera, myślę, że można zastąpić go np cheddarem. Dla mnie w tej wersji było smacznie.
- ok. 350-400 g ulubionego makaronu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 i 1/2 szkl. mleka
- ok. 120-130 g tartego koziego sera (twardego, kupiłam w lidlu)
- 2 cukinie
- 3-4 garści szpinaku
- granulowany czosnek
- suszona bazylia
- sól, pieprz, cukier
Cukinię kroimy na mniejsze kawałki.
Szpinak przebieramy, myjemy, odrywamy dłuższe, grube łodyżki.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (ja smażyłam na suchej patelni przeznaczonej właśnie do beztłuszczowego smażenia), wrzucamy cukinię i smażymy przez chwilę (tak by wciąż pozostała lekko twarda). Pod koniec doprawiamy ją solą, granulowanym czosnkiem oraz suszoną bazylią. Patelnię odstawiamy na bok. Gdy nieco przestygnie wrzucamy szpinak.
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku, odcedzamy. Gorący dodajemy na patelnię z cukinią i szpinakiem.
W rondelku rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszając smażymy wszystko przez około 2-3 minuty. Wlewamy mleko, cały czas mieszając. Doprowadzamy do wrzenia. Gdy sos zgęstnieje zdejmujemy go z palnika, dodajemy tarty ser (niewielką ilość możemy odłożyć i posypać po wierzchu przed podaniem), mieszamy do rozpuszczenia, a następnie doprawiamy solą, solidną szczyptą pieprzu, szczyptą cukru oraz niewielką ilością suszonej bazylii.
Gotowy sos dodajemy na patelnię. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, aż do połączenia.