Sałatka z rukolą, grzankami, mozzarellą i zielonym naleśnikiem

Kolorowa i niebywale smaczna sałatka z dość nietypowym składnikiem jakim jest…. naleśnik.

To właśnie te zielone naleśnikowe „ślimaczki” z rukoli robią tutaj całą robotę. Zarówno wizualnie, jak i smakowo pasują do sałatki doskonale.

Kto nie wierzy, zachęcam by wypróbował i podzielił się opinią:)

  • 100-150 g rukoli
  • 3 garści roszponki
  • 2 cebulki dymki
  • 1 op. mozzarelli w zalewie
  • 2-3 kromki chleba tostowego
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 3 łyżki orzeszków pinii
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 2-3 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur do sałatek i dipów

Naleśniki:

  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. gazowanej wody
  • 2 małe jajka
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 50 g rukoli
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • cukier do smaku
  • opcjonalnie niewielka ilość zielonego barwnika

Zaczynamy od przygotowania ciasta na naleśniki.

Umytą rukolę przekładamy do niedużego garnka. Wlewamy mleko. Całość miksujemy tak długo, aż otrzymamy gładką, zieloną masę. Dodajemy wodę gazowaną, mąkę, jajka, olej, sól, cukier i szczyptę przyprawy Vegeta Natur do sałatek i dipów. Całość ponownie miksujemy.

Ciasto naleśnikowe odstawiamy na około 20-30 minut. Po tym czasie patelnię mocno rozgrzewamy, a następnie zmniejszając nieco moc palnika smażymy cienkie naleśniki.


Rukolę i roszponkę myjemy, osuszamy. Rozkładamy na dużym półmisku lub bezpośrednio na talerzach, na których będziemy sałatkę serwowali.

Cebulkę dymkę (białą część) kroimy na półplasterki. Rozkładamy na sałacie.

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Rozkładamy na sałacie.

Mozzarellę kroimy w kostkę. Rozkładamy na sałacie.

Przestudzone naleśniki rolujemy. Kroimy na plasterki. Naleśnikowe „ślimaczki” rozkładamy na sałacie.

Z chleba tostowego odkrawamy skórkę, miąższ kroimy w małą kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości masła klarowanego. Oprószamy szczyptą przyprawy Vegeta Natur do sałatek i dipów. Smażymy do ładnego zezłocenia się grzanek. Pod koniec na patelnię dodajemy orzeszki pinii. Podgrzewamy chwilę. Posypujemy po wierzchu sałatki.

Olej łączymy z 2 łyżkami wody, octem winnym oraz przyprawą Vegeta Natur do sałatek i dipów. Dokładnie mieszamy. Przygotowanym dipem polewamy sałatkę.

Podajemy w niewielkim czasie od przygotowania.

durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

Vegeta Natur - Inspirowane Naturą