Sałatka z kuskusem, sałatą i kabanosem
Lubicie sałatki na bazie kuskusu? Ja lubię. Najczęściej zalewam go bulionem, bo w takim zalanym jedynie osoloną wodą czegoś mi brakuje. Tym razem do doprawienia kuskusu postanowiłam wypróbować nowość – Vegetę Natur, składającą się z naturalnych składników (suszonych warzyw i przypraw). Efekt finalny bardzo przypadł mi do gustu. Sałatka jest smaczna, prosta i dosyć szybka w wykonaniu. Najlepsza po schłodzeniu.
- 250 g kuskusu
- 1 sałata rzymska
- 100 g cienkich kabanosów
- 3-4 jajka
- kilka ogórków konserwowych
- 1 płaska łyżka Vegety Natur
- 1/2 łyżeczki Vegety Natur do sałatek i dipów
- 1-2 łyżki orzeszków pinii
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
Kuskus wsypujemy do miski. Dodajemy obie vegety i mieszamy. Zalewamy wrzącą wodą w takiej ilości, by woda sięgała 0,5 cm ponad powierzchnię kaszy. Odstawiamy pod przykryciem na około 5 minut. Po tym czasie „przeczesujemy” kaszę widelcem.
Sałatę rzymską kroimy na mniejsze kawałki.
Kabanosy kroimy na cienkie plasterki.
Ogórki kroimy w kostkę.
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i trzemy na drobnych oczkach tarki.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy orzeszki pinii oraz majonez. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Odstawiamy do schłodzenia.
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Sałatka apetyczna. Moja siostra na studiach jadła kuks kus bo nie trzeba gotować 🙂 Przyprawy widziałam w Biedronce i nawet chciałam wziąć do curry ale przy kasie zauwazyłam, ze w składzie jest sól. I dobrze, że wyczytałam – nie solę i ten zakup byłby nie udany ale przyprawa rzeczywiście jak w nazwie nie miała zadnych dziwnych dodatków 😉
Sałatka prezentuje się smakowicie 🙂 Z Vegety zrezygnowałam już dawno temu przez glutaminian. Widzę, że w składzie nowych produktów nie ma glutaminianu sodu, ale zdecydowanie przeszkadza mi sól na 1 miejscu w składnikach.
To taka sałatka ze wszystkim co jest w lodówce…lubię takie:D
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)