Polędwica z dorsza w cieście piwnym z „sosem tatarskim”
Przepis mocno inspirowany Lidlową książką „Ryby są super”. Robiłam taką rybkę już kilka razy i muszę powiedzieć, że wychodzi super. „Sos tatarski” jest w takiej wersji, jaką osobiście lubię najbardziej – sałatkowej;) Jeśli macie swój ulubiony przepis, można skorzystać właśnie z niego, choć polecam Wam wypróbowanie w takim zestawieniu.
- 500 g polędwiczki z dorsza
- 3/4 szkl. mąki pszennej + niewielka ilość do oprószenia ryby
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki mielonego chilli
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 1/2 szkl. jasnego piwa
- olej do smażenia
Sos tatarski:
- 1 mały słoiczek marynowanych pieczarek
- 3-4 całe papryki konserwowe
- 1 słoik ogórków konserwowych
- 1 cebula
- 3-4 jajka
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- opcjonalnie – sok z cytryny do smaku
Przygotowujemy sos tatarski. Jajka gotujemy na twardo, po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.
Pieczarki marynowane, cebulę, paprykę oraz ogórki konserwowe również kroimy w małą kostkę.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy z majonezem, musztardą oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy do lodówki.
W naczyniu umieszczamy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą chilli, dodajemy jajko, piwo, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy rózgą kuchenną lub miksujemy aż do uzyskania gęstego ciasta o gładkiej konsystencji.
Rybę kroimy na mniejsze porcje. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Oprószamy niewielką ilością mąki. Zanurzamy w cieście, po czym smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Osączamy na ręczniku papierowym.
Podajemy razem z przygotowanym wcześniej sosem.
Sos tatarski przypomina mi sałatkę. Fajne połączenie i dodatek do miesa 😉
Z tego też powodu dałam go do cudzysłowia;) to taka właśnie sałatkowa wersja, ale taką po prostu wolę:) jak ktoś preferuję bardziej typowy rodzaj sosu, może zrobić po swojemu.
Moja Mama również wolałaby taką sałatkową i od razu pomysł jej się spodobal 😉
to nie jest sos tatarski tylko salatka z warzywami marynowanymi
Zgadza się. Można dodać więcej majonezu;)