Pralinki a la Ferrero Rocher

Gratka dla wszystkich tych, którzy nie potrafią się powstrzymać przed wyjadaniem nutelli wprost ze słoiczka;) Pralinki mają właśnie taki nutellowy posmak… dodatkowo te podprażone orzechy… mmmm, no palce lizać, mówię Wam!:)

  • 3 wafelki Grześki lub Prince Polo (u mnie dwa mleczne mega (po 48g) i jeden orzechowy (36g))
  • około 100 g orzechów laskowych
  • 3 pełne łyżki nutelli
  • 100 g czekolady
  • 4 łyżki oleju

Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze.

Orzechy prażymy na suchej patelni. Przekładamy na deskę. Gdy leciutko przestygną, na tyle by można je było wziąć do ręki, rolujemy je w dłoniach i w ten sposób pozbawiamy je ciemnej skórki – jeśli na jakichś orzechach zostanie brązowa skórka, nie przejmujemy się tym. Następnie orzechy dość drobno siekamy.

Posiekane orzechy łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dodajemy nutellę, mieszamy. Odkładamy na pół godziny do lodówki, by masa lekko zastygła.

Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Czekoladę roztapiamy razem z olejem. Kuleczki obtaczamy w polewie czekoladowej. Odkładamy od zastygnięcia. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

 

Źródło