Biszkopt z masą kokosowo-orzechową
Już któryś z kolei raz łapię się na tym, że ciasta, do zrobienia których dość długo się zabieram i zebrać nie mogę, smakują mi potem wyjątkowo dobrze.
Tak też było i z tym wypiekiem.
Przepis swoje odczekać musiał. Do końca nie wiem dlaczego zwlekałam tak długo. Być może ten biszkopt z 4 jaj i jednej śmietanowej masy nie wydawał się zbyt podzielny? A my lubimy w weekend zjeść coś słodkiego.
Samo ciasto smakuje bardzo dobrze i wcale nie jest zbyt niskie;) Biszkopt wyszedł smaczny i wilgotny, a masa… miała w sobie coś niepowtarzalnego. Niewtajemniczeni wyczuli wiórki kokosowe, ale pozostałe składniki stanowiły zagadkę:) A właśnie posmak mielonych orzechów i białej czekolady jest moim zdaniem tutaj bardzo mocną stroną wypieku.
W oryginale do przygotowania masy wykorzystuje się 2 śmietany śnieżki. Ja wykorzystałam 1, ale myślę sobie, że masa wyszłaby jeszcze lepsza, gdyby całkiem z niej (śnieżki) zrezygnować, a wykorzystać do zagęszczenia serek mascarpone, ale to jeszcze do przetestowania.
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 1 saszetka czekolady w proszku (25g)
- 1/2 szkl. mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 500 ml śmietany 30%
- 100 g białej czekolady
- 1 śnieżka
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 100 g wiórek kokosowych
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka spirytusu
- 1/2 puszki masy krówkowej o smaku orzechowym
- 50 g mlecznej czekolady
Do rondelka wlewamy 1 szklankę śmietany, podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika. Do gorącej śmietany dodajemy połamaną na kostki czekoladę i mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie na czas pieczenia biszkoptu możemy schłodzić ją w lodówce.
Do misy miksera wbijamy jajka. Dodajemy cukier. Ubijamy całość aż do otrzymania jasnej i puszystej masy. Obroty miksera zmniejszamy i stopniowo wsypujemy mąkę przesianą razem z czekoladą w proszku i proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia.
Przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Studzimy.
Kawę zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody. Studzimy. Następnie do zimnej kawy wlewamy spirytus. Nasączamy biszkopt.
Na biszkopcie rozprowadzamy masę krówkową.
Pozostałą schłodzoną śmietanę ubijamy wraz ze śnieżką. W trakcie ubijania dodajemy zimną śmietanę z czekoladą. Na sam koniec, gdy masa jest już gęsta, dodajemy wiórki kokosowe i mielone orzechy, mieszamy szpatułką.
Przygotowaną masę wykładamy na biszkopt z masą krówkową.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy ostygnie dekorujemy wierzch ciasta.
Moja Mama zjadła już to ciasto oczami. Teraz zjadłaby brzuszkiem xD
Piękne i ten orzech włoski na wierzchu niczym wisienka na torcie. cudo 😀
Świetnie wygląda i tak musi smakować. Ten orzeszek jest niczym wisienka na torcie 🙂
Wiórka kokosowe, orzechy i biała czekolada idealne połączenie 🙂
Mam pytanie w wersji bardziej dla dzieci czym można zastąpić pącz z kawy i alkoholu?
Można pominąć alkohol, a kawę rozpuszczalną zamienić na kawę zbożową, albo skropić naparem z czarnej herbaty lub przygotować nasączenie z wody i soku cytrynowego (wg upodobań można troszkę dosłodzić).
I znowu ślinka mi cieknie:)
:*
Pyszne połączenie 🙂 Uwielbiam wszystko to, co zawiera kokos i orzechy 🙂
Właśnie jestem w trakcie robienia tego cuda ciekawa jestem czy bedziedzie tak smaczne jak smacznie wygląda
Właśnie skończyłam i teraz trzeba poczekać na degustacje mam nadzieję że będzie pyszne
Super! Mam nadzieję, że będzie smakować:)