Smażone tostowe ruloniki

Pamiętacie taki „wynalazek” jak chleb w jajku??

To taki fajny patent na wykorzystanie czerstwego pieczywa, które nie nadaje się już do jedzenia w zwykłej formie. Wystarczy więc kromkę takiego chleba zamoczyć na chwilę w rozbełtanych, doprawionych solą i pieprzem jajkach, a następnie usmażyć na rozgrzanym maśle. W wersji bogatszej można się pokusić o dodatek żółtego sera, który kładzie się na kanapkę po przewróceniu jej na drugą stronę. Podaje się z ketchupem. Proste, sycące i niezwykle smaczne:)

Bazując trochę na tej wersji, możemy przygotować ruloniki z chleba tostowego. Idea jest praktycznie ta sama z tą różnicą,  że ser jest w środku oraz kształt jest całkiem inny. Ale smakuje praktycznie tak samo;)

  • chleb tostowy
  • ser w plastrach
  • 3-4 jajka
  • mielona papryka
  • zioła prowansalskie
  • sól morska
  • masło + olej do smażenia

 

Z chleba tostowego odcinamy skórki. Miąższ kładziemy na desce i wałkujemy na cienki „placek”.

Na toście rozkładamy plaster sera (ser warto przekroić, by nie wystawał poza brzegi chleba). Zwijamy całość w rulonik. Dociskamy, by trzymał formę.

Jajko wbijamy do miseczki, mieszamy rózgą kuchenną. Doprawiamy solą, mieloną słodką papryką oraz niewielką ilością ziół prowansalskich. W przygotowanym jajku zanurzamy roladki tostowe. Następnie smażymy je na złoto na rozgrzanym maśle z niewielką ilością oleju.