Smażone tostowe ruloniki
Pamiętacie taki „wynalazek” jak chleb w jajku??
To taki fajny patent na wykorzystanie czerstwego pieczywa, które nie nadaje się już do jedzenia w zwykłej formie. Wystarczy więc kromkę takiego chleba zamoczyć na chwilę w rozbełtanych, doprawionych solą i pieprzem jajkach, a następnie usmażyć na rozgrzanym maśle. W wersji bogatszej można się pokusić o dodatek żółtego sera, który kładzie się na kanapkę po przewróceniu jej na drugą stronę. Podaje się z ketchupem. Proste, sycące i niezwykle smaczne:)
Bazując trochę na tej wersji, możemy przygotować ruloniki z chleba tostowego. Idea jest praktycznie ta sama z tą różnicą, że ser jest w środku oraz kształt jest całkiem inny. Ale smakuje praktycznie tak samo;)
- chleb tostowy
- ser w plastrach
- 3-4 jajka
- mielona papryka
- zioła prowansalskie
- sól morska
- masło + olej do smażenia
Z chleba tostowego odcinamy skórki. Miąższ kładziemy na desce i wałkujemy na cienki „placek”.
Na toście rozkładamy plaster sera (ser warto przekroić, by nie wystawał poza brzegi chleba). Zwijamy całość w rulonik. Dociskamy, by trzymał formę.
Jajko wbijamy do miseczki, mieszamy rózgą kuchenną. Doprawiamy solą, mieloną słodką papryką oraz niewielką ilością ziół prowansalskich. W przygotowanym jajku zanurzamy roladki tostowe. Następnie smażymy je na złoto na rozgrzanym maśle z niewielką ilością oleju.
Pamiętam ten przepis… swego czasu dość często pojawiał się w internecie ale w wersji na słodko jako zrolowane tosty francuskie 🙂 ciekawa i fajna opcja ale nigdy nie robiłam 😉
Fajny pomysł, lubię tosty francuskie na słodko, ta wersja na pewno też by mi smakowała 🙂
Mój mąż uwielbia chleb w jajku. Zaproponuję mu ten przepis.
Chleb maczany w jajku to jadlam – ale takiego cuda – jeszcze nie! To juz wiem, co bedzie na niedzielne sniadanie:)
W smaku to w zasadzie to samo, tylko ciutkę inaczej podane:)