Rolada z masą twarogową i bananami
Roladą tą jestem pozytywnie zaskoczona. Niby nie jest to nic wyszukanego, ale jak na takie proste składniki, smakuje bardzo dobrze.
Jest szybka do zrobienia i przystępna dla portfela.
Najlepsza po schłodzeniu, gdy masa serowa nieco się usztywni.
Początkowo może się wydawać, że składników na ciasto jasne jest zbyt mało, ale spokojnie – tak ma być;) Nie przejmujcie się też jeśli wzorki nie wyjdą Wam perfekcyjnie (u mnie nie wyszły;)) – w cieście one i tak się stracą, zwłaszcza po pokrojeniu;)
Ciasto jasne:
- 20 g miękkiego masła
- 20 g cukru pudru
- 20 g mąki
- 1 białko
Ciasto ciemne:
- 3 jajka + 1 żółtko
- 100 g mąki
- 100 g cukru kryształu
- 15 g kakao
Dodatkowo:
- 200 g tłustego sera (użyłam twarożku sernikowo-kanapkowego Mój Ulubiony z Wielunia)
- 1 op. cukru wanilinowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 230 ml kremówki
- 2 banany (najlepiej żeby nie były mocno „wykręcone”)
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy mąkę, miksujemy. Dodajemy białko, ponownie miksujemy do połączenia. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego (odcinamy róg rękawa, tak by wzorek wyszedł w miarę cienki) i wyciskamy jasne wzorki na wyłożoną papierem blachę z wyposażenia piekarnika. Blaszkę wstawiamy do zamrażarki na około 10-15 minut (koniecznie).
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do niej cukier, a następnie żółtka. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z kakao, mieszamy delikatnie szpatułką. Ciasto wylewamy na blachę z jasnym wzorkiem. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Upieczone ciasto od razu zdejmujemy z blachy i przekładamy na wilgotną ściereczkę. Usuwamy papier do pieczenia, a ciasto zwijamy wraz ze ścierką w roladę (jasny wzorek powinien być na wierzchu). Odstawiamy do przestudzenia.
Twaróg miksujemy z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Dodajemy schłodzoną śmietankę i ubijamy aż masa wyraźnie zgęstnieje.
Ciasto rozwijamy, rozprowadzamy na nim masę serową. Przy brzegu kładziemy obrane banany i ponownie zwijamy w roladę. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
101 przepisów Świata Kobiety tom 86
„niiby nic wyszukanego” czyli lepiej wygląda niż smakuje? Wygląda genialnie i z pewnością warto spróbować. Tak jak piszesz proste składniki, nie jest drogo a na prawdę może być smak 🙂
Nie, chodzi mi o składniki – takie proste, można by rzec podstawowe, dają w całości bardzo fajny efekt smakowy. Robiłam ją już dwa razy, nam smakowała.
Wierzę, że smakowała. Taka rolada może posmakować nawet tym, ktorzy za bananami nie przepadają 🙂 Fajne ciasto 🙂
I znowu u Ciebie pysznie. Przepis notuję. A serek z Wielunia lubię najbardziej, bo chyba najmniej chemiczny z wszystkich, które można kupić.
Pozdrawiam:)
🙂
Ten serek uważam za najlepszy (niestety w mojej miejscowości jest dostępny tylko w jednym jedynym sklepie;))
Pozdrawiam:)
Jak na taki „skromny” wypiek wygląda fantastycznie 🙂
Dziękuję:)
Świetnie wygląda, a smakuje pewnie jeszcze lepiej 🙂
Lubię rolady, ale nie robię ich zbyt często 🙂 Czas to zmienić 🙂
Rolada wygląda fantastycznie, piękne te ciapki, jak u żyrafy 🙂
🙂
Wspaniały wypiek pychotka