Cukinia w cieście z mozzarellą i pomidorem

Jeżeli szukacie inspiracji na przekąskę z cukinii, to być może spodoba Wam się taka propozycja.

Cukinia w cieście smakuje bardzo dobrze, ale taka rozbudowana o podsmażonego pomidora i mozzarellę, to już jest niebo w gębie;)

Jedyna uwaga – najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Wtedy jest najsmaczniejsza i nie ma ryzyka, że ciasto zbytnio podmoknie od puszczającego soki pomidora.

Ciasto:

  • 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • około 1/4 szkl. zimnej wody

Dodatkowo:

  • 1 cukinia
  • 2 pomidory
  • 1 op. mozzarelli w zalewie xxl
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz

 

W naczyniu umieszczamy mąkę, sól, jajko oraz wodę, mieszamy dokładnie do uzyskania gładkiego ciasta o konsystencji gęstej śmietany (w razie potrzeby dodajemy troszkę mąki lub wody). Ja ciasto doprawiłam dodatkowo niewielką ilością ostrej mielonej papryki i granulowanego czosnku.

Pomidory kroimy na plastry. Oprószamy je szczyptą soli i granulowanego czosnku.

Mozzarellę kroimy na plastry podobnej grubości co pomidory.

Cukinię kroimy na plastry mniej więcej 1/2 – 1cm. Oprószamy je solą, pieprzem oraz granulowanym czosnkiem i odstawiamy na kilka minut. Gdy cukinia zacznie puszczać wodę, delikatnie osuszamy ją ręcznikiem papierowym. Plastry cukinii otaczamy ciastem i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.

Na patelni po smażeniu cukinii podsmażamy krótko plastry pomidora.

Na cukinię w cieście kładziemy mozzarellę oraz pomidora. Dekorujemy listkiem bazylii. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Źródło