Cukinia w cieście z mozzarellą i pomidorem
Jeżeli szukacie inspiracji na przekąskę z cukinii, to być może spodoba Wam się taka propozycja.
Cukinia w cieście smakuje bardzo dobrze, ale taka rozbudowana o podsmażonego pomidora i mozzarellę, to już jest niebo w gębie;)
Jedyna uwaga – najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Wtedy jest najsmaczniejsza i nie ma ryzyka, że ciasto zbytnio podmoknie od puszczającego soki pomidora.
Ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- około 1/4 szkl. zimnej wody
Dodatkowo:
- 1 cukinia
- 2 pomidory
- 1 op. mozzarelli w zalewie xxl
- czosnek granulowany
- sól, pieprz
W naczyniu umieszczamy mąkę, sól, jajko oraz wodę, mieszamy dokładnie do uzyskania gładkiego ciasta o konsystencji gęstej śmietany (w razie potrzeby dodajemy troszkę mąki lub wody). Ja ciasto doprawiłam dodatkowo niewielką ilością ostrej mielonej papryki i granulowanego czosnku.
Pomidory kroimy na plastry. Oprószamy je szczyptą soli i granulowanego czosnku.
Mozzarellę kroimy na plastry podobnej grubości co pomidory.
Cukinię kroimy na plastry mniej więcej 1/2 – 1cm. Oprószamy je solą, pieprzem oraz granulowanym czosnkiem i odstawiamy na kilka minut. Gdy cukinia zacznie puszczać wodę, delikatnie osuszamy ją ręcznikiem papierowym. Plastry cukinii otaczamy ciastem i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
Na patelni po smażeniu cukinii podsmażamy krótko plastry pomidora.
Na cukinię w cieście kładziemy mozzarellę oraz pomidora. Dekorujemy listkiem bazylii. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Na pewno cukinai w takiej postaci dobrze smakuje;)
Uwielbiam cukinię w cieście 🙂 Pyszności 🙂
Bardzo pyszne uwielbiam cukinię w każdej postaci polecam wszystkim spróbować dziękuję bardzo 🙂 za wspaniałe przepisy
Bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂 Cieszę się, że smakowało <3