Zapiekanka tostowa z jajkami i szynką

Szynka, jajka, pomidor, ser i chleb tostowy podane razem, ale w niecodziennej formie – w formie zapiekanki. Jak łatwo się domyśleć nie jest to propozycja obiadowa, a prędzej kolacyjna. Nie jest to jednak opcja na wykwintną kolacją, a raczej taką jedzoną w zaciszu domowym ze swoimi najbliższymi.

Na spód naczynia dodatkowo dorzuciłam od siebie chleb tostowy. Nie wzięłam pod uwagę jednego – że namoknie on mocno od masy śmietanowo-jajecznej;) Zastanawiam się czy zmieniłoby cokolwiek zrumienienie go uprzednio na patelni lub podgrzanie w piekarniku (razem z grzankami). Poza tym smak bardzo fajny, niecodzienny, choć przy użyciu codziennych produktów;)

  • mniej więcej 3/4 op. chleba tostowego
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 200 g szynki w plasterkach
  • ostra musztarda
  • 1-2 pomidory
  • bazylia, oregano suszone
  • 1 – 1 i 1/3 szkl. śmietany 30%
  • 2 jajka
  • 100-150 g żółtej mozzarelli
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • masło

Chleb tostowy rozkładamy na dnie blaszki (u mnie 6 kromek). Smarujemy je niewielką (!) ilością musztardy. Rozkładamy plasterki szynki i ją również smarujemy musztardą.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy na pół. Jajka rozkładamy na szynce przecięciem do dołu.

Pomidora nacinamy z wierzchu na krzyż, przelewamy wrzątkiem. Po zdjęciu z niego skórki, kroimy go w kostkę. Następnie kawałki pomidora rozkładamy pomiędzy jajkami.

10-12 kromek chleba tostowego kroimy w grubszą kostkę (skórki odkrawamy). Posypujemy je szczyptą suszonej bazylii i oregano, a następnie skrapiamy niewielką ilością oleju, mieszamy. Grzanki przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiamy na kilka minut (do zrumienienia) do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Śmietanę mieszamy z dwoma rozbełtanymi jajkami. Dodajemy startą na małych oczkach mozzarellę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowaną mieszankę wylewamy na zapiekankę.

Na wierzchu rozkładamy zrumienione grzanki. Na nich w kilku miejscach rozkładamy wiórki masła (nie za dużo).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.

Inspiracja

Jeżeli podoba Ci sie mój blog, zachęcam rownież do śledzenia mojego profilu na Instagramie oraz Facebooku