Sałatka z jajkiem, ogórkiem i grzankami

Sałatka, która sprawdzi się jako samoistne danie, lub dodatek do obiadu (w tej wersji jednak widziałabym ją bez grzanek).

Szybko, smacznie, warzywnie;)

  • 1 sałata rzymska
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1 ogórek zielony
  • kilka łyżek kukurydzy z puszki
  • 4-5 jajek
  • grzanki
  • 6-7 łyżek jogurtu greckiego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy na plasterki.

Umyte sałaty dzielimy na mniejsze części (sałatę rzymską kroimy nożem, sałatę lodową wystarczy porwać w rękach).

Ogórka kroimy na półplasterki.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Jogurt grecki doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę niewielki ząbek czosnku, mieszamy.

Na półmisku rozkładamy sałatę. Wykładamy na nią ogórka oraz kukurydzę i plasterki jajka. Całość zalewamy sosem. Posypujemy grzankami.

Podajemy od razu po przygotowaniu.