Sałatka z jajkiem, ogórkiem i grzankami
Sałatka, która sprawdzi się jako samoistne danie, lub dodatek do obiadu (w tej wersji jednak widziałabym ją bez grzanek).
Szybko, smacznie, warzywnie;)
- 1 sałata rzymska
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 1 ogórek zielony
- kilka łyżek kukurydzy z puszki
- 4-5 jajek
- grzanki
- 6-7 łyżek jogurtu greckiego
- 1 mały ząbek czosnku
- kilka kropel soku z cytryny
- sól, pieprz, cukier
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy na plasterki.
Umyte sałaty dzielimy na mniejsze części (sałatę rzymską kroimy nożem, sałatę lodową wystarczy porwać w rękach).
Ogórka kroimy na półplasterki.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Jogurt grecki doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę niewielki ząbek czosnku, mieszamy.
Na półmisku rozkładamy sałatę. Wykładamy na nią ogórka oraz kukurydzę i plasterki jajka. Całość zalewamy sosem. Posypujemy grzankami.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
Prosto i smacznie. Bez udziwnień 😉
Pycha! Lubię takie sałatki 🙂
Prezentuje się genialnie i na pewno tak samo smakuje 🙂
Bardzo pomysłowa sałatka, ładnie się prezentuje, zachęcając do spróbowania 🙂
Szybka, prosta i smaczna, a przy tym pięknie wygląda:)
Pięknie podana 🙂 Uwielbiam takie proste i pyszne sałatki.
Paradoksalnie takie proste sałatki zawsze smakują najlepiej, bez względu na wiek pałaszujących ją gości:D
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)