Sernik z masłem orzechowym i białą czekoladą
Przepis na ten serniczek puszczam w świat dalej, bo zdecydowanie warto się nim dzielić. Jeśli tak jak ja, niespecjalnie lubicie wyjadać masło orzechowe wprost ze słoiczka, a macie go spory zapas i zero pomysłu jak go wykorzystać, lub jeszcze lepiej – smak masła orzechowego jest tym co lubicie najbardziej i dzień bez słodyczy z jego udziałem uważacie za stracony, tym bardziej powinniście spróbować tego wypieku. Choć masło orzechowe wykorzystujemy zarówno do samego sernika, jak i do polewy, jego smak nie jest tu zbyt nachalny, a jedynie delikatnie wyczuwalny – jak dla mnie to wielki plus.
Aaaa, serniczek jest dość słodki, Ci którzy za słodkimi ciastami nie przepadają, powinni zmniejszyć nieco ilość cukru;)
Spód:
- 200 g herbatników
- 60-65 g masła
Masa serowa:
- 450 g twarogu sernikowego (u mnie Wieluń Mój Ulubiony)
- 2 jajka
- 3/4 szkl. drobnego cukru
- 1/2 szkl. masła orzechowego
- 1/2 szkl. śmietany 30%
- 1/4 szkl. maślanki
Ganache:
- 80 g białej czekolady
- 100 ml śmietanki 30 lub 36%
- 1 łyżka masła orzechowego
Herbatniki mielimy na proszek.
Masło roztapiamy, lekko studzimy. Mieszamy z pokruszonymi ciastkami. Powstałą mieszanką wylepiamy dno formy (20x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
W misie miksera umieszczamy twaróg, cukier, masło orzechowe, śmietankę oraz maślankę. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Następnie dodajemy po jednym jajku, krótko miksujemy. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około godzinę (blaszkę wstawiamy do większej blaszki wypełnionej wodą). Studzimy w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia), zdejmujemy z palnika, dodajemy do niej posiekaną czekoladę. Mieszamy, aż do jej rozpuszczenia. Dodajemy masło orzechowe i jeszcze chwilę mieszamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowanym ganache polewamy wystudzony sernik. Ponownie wstawiamy do lodówki.
To ten serniczek o którym kiedyś pisałyśmy? 🙂 Wygląda bardzo smacznie. Z pewnością świetnie smakuje. Mnie tak by korciło aby dodać gorzką czekolade i posypać fistaszkami. Ale moze to już by było za bardzo fistaszkowo 😀
Dokładnie ten;) Dlaczego nie? Jeśli ktoś lubi, warto spróbować…;)
Można też zrobić polewę szachownicę – gorzka-mleczna-biała ;D
Uwielbiam serniki 🙂 Twój wygląda pysznie 🙂
Uwielbiam sernik i białą czekoladę, także taka kombinacja jest dla mnie na tak. Oczywiście bez rodzynek. Sernik z rodzynkami to zło! 😀
Pozdrawiam!
Tutaj na szczęście ich nie ma, więc śmiało można robić bez zmian;) Pozdrawiam!
Ciekawa wersja, takiego sernika jeszcze nie jadłam 🙂
Bardzo lubię ciasta z dodatkiem masła orzechowego, super przepis.. zapisuję i wykorzystam! 🙂
This cheesecake is calling my name! It really looks delicious! Thanks for sharing your recipe with us this week at Snickerdoodle Sunday! Pinned to share ?
Thank you 🙂