Kalafior z cukinią i kiełbasą zapiekany pod serowym beszamelem

Taki kalafior zapieczony z cukinią oraz kiełbasą pod beszamelowym sosem serowym jest fajną opcją np na ciepłą kolację.

Porcja jest wystarczająca dla 3-4 osób (choć wiele tak na prawdę będzie zależało od wielkości kalafiora i apetytu domowników;).

  • 1 duży kalafior
  • 1 cukinia
  • 300 g cienkiej kiełbasy
  • zioła prowansalskie
  • sól, cukier
  • szczypta kwasku cytrynowego

Sos beszamelowy:

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 500 ml mleka
  • 200 g tartej mozzarelli
  • 2 żółtka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

 

Podzielony na różyczki kalafior gotujemy na al dente w osolonej wodzie z dodatkiem małej ilości cukru oraz szczypty kwasku cytrynowego.

Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy ukośnie na plasterki.

Umytą cukinię kroimy na grubsze plasterki. Oprószamy ziołami prowansalskimi oraz niewielką ilością soli.

Cebulę drobno siekamy.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę, chwilę przesmażamy razem. Następnie cebulę oprószamy mąką i energicznie mieszając smażymy razem jeszcze 2-3 minuty. Nie przerywając mieszania, wlewamy mleko. Gotujemy do zgęstnienia sosu, wówczas zdejmujemy go z palnika. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Po lekkim przestudzeniu mieszamy z żółtkami oraz tartą mozzarellą.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Rozkładamy naprzemiennie różyczki kalafiora, plasterki kiełbasy oraz cukinii. Całość zalewamy przygotowanym beszamelem.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.