Penne ze szpinakiem w pomidorowym sosie
Co przygotować na obiad gdy chcemy zjeść szybko i tanio? Makaron!
Jeśli zależy nam mocno na czasie możemy zjeść makaron z białym serem. Jeśli tego czasu mamy ciutkę więcej możemy przygotować makaron w sosie pomidorowym i uzupełniać go o dowolne dodatki – u mnie takim dodatkiem są dziś liście świeżego szpinaku.
- 400 g makaronu penne
- 150 g świeżego szpinaku
- około 3 łyżki tartego sera: parmezanu, grana padano lub corregio
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 puszki rozdrobnionych pomidorów, tzw polpa
- suszone oregano
- suszona lub świeża bazylia
- sól, pieprz, cukier
- olej
Cebulę drobno siekamy. Czosnek kroimy na cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy czosnek, smażymy chwilę cały czas mieszając. Następnie wlewamy pomidory wraz z zalewą oraz około 1/3 szklanki wody. Gotujemy do czasu aż sos wyraźnie się zredukuje. Jeśli chcemy możemy sos zmiksować na gładko za pomocą blendera. Doprawiamy do smaku większą ilością cukru (mniej więcej 1- 1 i 1/2 łyżeczki), oregano, bazylią oraz solą i pieprzem.
Szpinak myjemy, przebieramy, usuwamy twarde łodyżki.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy.
Gorący makaron łączymy z sosem, dodajemy szpinak, mieszamy (pod wpływem temperatury sosu i makaronu szpinak powinien lekko „zwiędnąć”).
Przed podaniem posypujemy tartym serem.
Zdecydowanie moje smaki 🙂 Uwielbiam makaron, a z takimi dodatkami smakuje rewelacyjnie.
Super:)
Moja Rodzinka lubi makaron z białym serem (na wytrawnie) a ja wolałabym ze szpinakiem xD
Jak to mawiała moja Babcia – „każdy lubi coś innego, ksiądz kapustę, organista mięso”;)
A Babcia co lubiła? 😀
Prażuchy;)
Dania z makaronem bardzo chętnie jem – makaronik kocham <3
Ja również:)