Piersi z bakaliowym nadzieniem i śliwkowym sosem

Choć schab ze śliwką nie jest mi obcym daniem, mięsa drobiowego w takim połączeniu jeszcze nie jadłam.

Postanowiłam więc spróbować.

Do nadzienia dodałam również posiekane orzechy laskowe oraz startego na drobno pierniczka. Całość podałam na sosie przygotowanym na bazie powideł śliwkowych.

Jeżeli lubicie dania mięsne na słodko, spróbujcie i dajcie znać co sądzicie.

Przepis bierze udział w konkursie kulinarno-fotograficznym #APETYTNAKOPERNIKA

  • 3 pojedyncze piersi kurczaka
  • garść orzechów laskowych
  • 3-4 suszone śliwki
  • 1 pierniczek – toruńskie serca Kopernik
  • szczypta mielonej papryki
  • sól, pieprz

Sos:

  • 1/2 szkl. bulionu
  • 4-5 łyżek powideł śliwkowych
  • 1/2 – 1 łyżki octu z czerwonego wina

 

Śliwki kroimy na mniejsze części. Orzechy siekamy. Pierniczkowe serce trzemy na tarce na drobno. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

Umyte, osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka nacinamy w ich najszerszej części tworząc tak zwaną kieszeń. Wypełniamy ją przygotowanym bakaliowo-pierniczkowym nadzieniem.

Zewnętrzną część mięsa oprószamy solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką. Obsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju ze wszystkich stron do zrumienienia. Następnie przekładamy na kratkę i pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 20-25 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy bulion, dodajemy powidła oraz ocet. Podgrzewamy składniki, mieszając je ze sobą.

Na talerz wylewamy 2-3 łyżki sosu, układamy na nim upieczone mięso. Możemy dodatkowo posypać je „kruszonką” ze startego pierniczka.