Drobiowe muffiny
Świetny i efektowny sposób na mielone mięso z kurczaka. Na dodatek w wersji zdrowszej, bo pieczone:)
Delikatne, a jednak za sprawą granulowanego czosnku, suszonych pomidorów, natki pietruszki i parmezanu, bardzo aromatyczne.
Polecam:)
Na 16 drobiowych muffinek:
- 800-900 g mielonego mięsa drobiowego (najlepiej z piersi i udek – nie wyjdą tak suche jak z samych piersi)
- 2 cebule
- 2 jajka
- 6-7 suszonych pomidorów
- 80 g tartego parmezanu
- 1 kulka mozzarelli
- 1-2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- granulowany czosnek
- sól, pieprz
Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia.
Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy cebulę, pokrojone na mniejsze części suszone pomidory oraz jajko. Doprawiamy granulowanym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Posypujemy tartym parmezanem oraz natką pietruszki. Dokładnie mieszamy.
Formę na muffiny smarujemy tłuszczem. Napełniamy mięsnym farszem i wstawiamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pod koniec pieczenia na mięsne kule kładziemy po plasterku mozzarelli. Zapiekamy jeszcze chwilę, do roztopienia się sera.
tina smacznego! nr 5 (2)/2014
Oryginalny pomysł i to bardzo 🙂
🙂
Robię czasem podobne do lunchboxu. Na zimno też super smakują. Szczególnie z sałatką z pomidorów.
Na zimno nie dane mi było spróbować, ale domyślam się, ze też mogłyby fajnie smakować. Zapakowanie do lunchboxu to świetny pomysł:)
Raz jedyny piekłam podobne muffinki. Muszę wykorzystać patent z mozzarellą:)
Mozzarella z pewnością podnosi atrakcyjność, ale i kaloryczność muffinek…. ale moim zdaniem warto ją dodać:)
Bardzo lubię muffinki – zarówno na słodko jaki wytrawne 🙂
To prawda, obie wersje dają wiele możliwości i są równie pyszne:)