Sałatka z fasolką szparagową i serem halloumi

Taką sałatkę przygotowałam już jakiś czas temu. Byłam zachwycona! Teraz, gdy przyszło mi o niej coś napisać jedyne co kotłuje mi się w głowie to to jak marne zdjęcie sałatki mi wyszło;) Szczerze? Nie pamiętam już skąd mam przepis na nią – czy przepisałam go z jakiegoś kulinarnego czasopisma, czy strony internetowej. Jednego jestem pewna – gdybym zobaczyła zdjęcie takie jak moje, nie skusiłaby mnie:P Bo jednak prawdą jest, że jemy oczami i często to, co na pierwszy rzut oka wygląda apetycznie jesteśmy w stanie przygotować chętniej.

Muszę Was więc zapewnić i liczyć na to, że to wystarczy – ta sałatka jest rewelacyjna.  Ziemniaki, fasolka szparagowa, sałata lodowa, podsmażony ser halloumi oraz dressing musztardowy. Jednym słowem – pycha!

  • około 10 sztuk małych, młodych ziemniaków
  • około 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 op. sera halloumi
  • 1/2 sałaty lodowej
  • sok wyciśnięty z 1 małej cytryny
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1-2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
  • sól, pieprz

Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Po przestudzeniu kroimy na połówki lub ćwiartki.

Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Przesmażamy na niej pokrojony na plasterki ser halloumi. Osączamy na ręczniku papierowym.

Na półmisku rozkładamy umytą, osuszoną, a następnie porwaną na mniejsze części sałatę lodową. Rozkładamy na niej ziemniaki, fasolkę oraz ser halloumi.

3-4 łyżki oliwy mieszamy z 1-2 łyżkami soku z cytryny oraz musztardą francuską. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy z posiekaną natką. Przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę. Podajemy od razu po przygotowaniu.