Sałatka z fasolką szparagową i serem halloumi
Taką sałatkę przygotowałam już jakiś czas temu. Byłam zachwycona! Teraz, gdy przyszło mi o niej coś napisać jedyne co kotłuje mi się w głowie to to jak marne zdjęcie sałatki mi wyszło;) Szczerze? Nie pamiętam już skąd mam przepis na nią – czy przepisałam go z jakiegoś kulinarnego czasopisma, czy strony internetowej. Jednego jestem pewna – gdybym zobaczyła zdjęcie takie jak moje, nie skusiłaby mnie:P Bo jednak prawdą jest, że jemy oczami i często to, co na pierwszy rzut oka wygląda apetycznie jesteśmy w stanie przygotować chętniej.
Muszę Was więc zapewnić i liczyć na to, że to wystarczy – ta sałatka jest rewelacyjna. Ziemniaki, fasolka szparagowa, sałata lodowa, podsmażony ser halloumi oraz dressing musztardowy. Jednym słowem – pycha!
- około 10 sztuk małych, młodych ziemniaków
- około 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 op. sera halloumi
- 1/2 sałaty lodowej
- sok wyciśnięty z 1 małej cytryny
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1-2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
- sól, pieprz
Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Po przestudzeniu kroimy na połówki lub ćwiartki.
Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Przesmażamy na niej pokrojony na plasterki ser halloumi. Osączamy na ręczniku papierowym.
Na półmisku rozkładamy umytą, osuszoną, a następnie porwaną na mniejsze części sałatę lodową. Rozkładamy na niej ziemniaki, fasolkę oraz ser halloumi.
3-4 łyżki oliwy mieszamy z 1-2 łyżkami soku z cytryny oraz musztardą francuską. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy z posiekaną natką. Przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Prezentuje się genialnie ? Takie smaki lubię ?
Dziękuję:)
Wygląda pysznie 🙂
Dziękuję:)
Szparagówka <3
Oj tam zdjęcie…ja bym zjadła:D
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
pocieszyłaś mnie;) więc ja Ci odpowiem – nie pożałowałabyś;)