Kuskus z kurczakiem i fasolką szparagową
Niby takie danie to nic nadzwyczajnego, a jednak po zjedzeniu byłam przyjemnie najedzona i kulinarnie usatysfakcjonowana;)
Lubię takie dania i zdecydowanie będę do niego wracać częściej. Smaczne i szybkie do przygotowania. Sycące. Jedynie co, to kaszy moim zdaniem wystarczyłoby ciut mniej (w oryginalnym przepisie 300g), ale i tak zjedliśmy wszystko;)
- 200-300 g kuskusu
- bulion (około 2,5-3 szklanki)
- 500 g piersi kurczaka
- 300 g zielonej fasolki szparagowej
- 3 duże pomidory malinowe
- 1 duża cebula
- 1/2 szkl. śmietanki 30%
- wędzona papryka w proszku*
- czosnek granulowany*
- sól, pieprz
Umytą fasolkę szparagową przycinamy na końcach, po czym kroimy na mniejsze części. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na małym ogniu na półtwardo. Odcedzamy.
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w kostkę. Mieszamy z przyprawami* (ja zastąpiłam je przyprawą do gyrosa).
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso, smażymy dalej. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze części pomidory oraz ugotowaną fasolkę. Podlewamy całość około 1/2 szklanki wody i dusimy przez około 10 minut.
Na koniec wlewamy śmietanę, gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż wytworzony sos delikatnie się zredukuje.
Kaszę przesypujemy do miski. Zalewamy gorącym bulionem w takiej ilości, by przykrył on kaszę na ponad 1 cm. Miskę odstawiamy pod przykryciem na kilka minut (aż wchłonie cały płyn). Następnie kuskus dodajemy na patelnię z mięsem i fasolką, mieszamy.
Brzuszek pełny i zadowolony.
Zadowolone ciało i umysł.
Prosto i smacznie.
Idealnie 😀
Wiesz, faktycznie idealnie;):)
Podeslę przepis siostrze 😀
Dzięki;)
:*
Bardzo fajny pomysł na smaczne danie 🙂 Pycha 🙂
Świetny pomysł na szybki obiad, ostatnio też często robię kuskus z różnymi dodatkami 🙂
Fajny do zrobienia na szybko;)
Często robię takie mieszanki – z takich warzyw jakie mam pod ręką i kuskusu – uwielbiam!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Pozdrawiam:)
Uwielbiam takie jedzonko 🙂