Kuskus z kurczakiem i fasolką szparagową

Niby takie danie to nic nadzwyczajnego, a jednak po zjedzeniu byłam przyjemnie najedzona i kulinarnie usatysfakcjonowana;)

Lubię takie dania i zdecydowanie będę do niego wracać częściej. Smaczne i szybkie do przygotowania. Sycące. Jedynie co, to kaszy moim zdaniem wystarczyłoby ciut mniej (w oryginalnym przepisie 300g), ale i  tak zjedliśmy wszystko;)

  • 200-300 g kuskusu
  • bulion (około 2,5-3 szklanki)
  • 500 g piersi kurczaka
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • 3 duże pomidory malinowe
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szkl. śmietanki 30%
  • wędzona papryka w proszku*
  • czosnek granulowany*
  • sól, pieprz

Umytą fasolkę szparagową przycinamy na końcach, po czym kroimy na mniejsze części. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na małym ogniu na półtwardo. Odcedzamy.

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w kostkę. Mieszamy z przyprawami* (ja zastąpiłam je przyprawą do gyrosa).

Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso, smażymy dalej. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze części pomidory oraz ugotowaną fasolkę. Podlewamy całość około 1/2 szklanki wody i dusimy  przez około 10 minut.

Na koniec wlewamy śmietanę, gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż wytworzony sos delikatnie się zredukuje.

Kaszę przesypujemy do miski. Zalewamy gorącym bulionem w takiej ilości, by przykrył on kaszę na ponad 1 cm. Miskę odstawiamy pod przykryciem na kilka minut (aż wchłonie cały płyn).  Następnie kuskus dodajemy na patelnię z mięsem i fasolką, mieszamy.

Źródło