Łosoś z sosem koperkowym
To już druga odsłona łososia w towarzystwie sosu koperkowego. Tym razem sos na zimno, bardzo delikatny, ale jakże aromatyczny.
- filet z łososia
- sól, pieprz kolorowy
- pół cytryny
Sos:
- 100 ml jogurtu naturalnego lub greckiego
- spory pęczek kopru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól ziołowa
- pieprz cytrynowy
Koperek drobniutko siekamy i mieszamy z jogurtem. Dodajemy sok z cytryny, pieprz i sól do smaku. Sos najlepiej smakuje mocno schłodzony, dlatego też przygotowujemy go w pierwszej kolejności i na czas przygotowania ryby przechowujemy w lodówce.
Rybę kroimy na mniejsze porcje. Doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Odkładamy na co najmniej 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie smażymy na patelni grillowej (ew. teflonowej) do zrumienienia.
Ciepłą rybę podajemy z zimnym sosem.
Ładnie przyrumieniony ten łosoś 😉
Dzięki;)
I nie przesuszony 🙂
🙂
Bardzo apetyczne, od razu ma się ochotę sięgnąć po widelec 🙂
Bardzo mi miło:)
Uwielbiam łososia 🙂 Ale mi apetytu narobiłaś 🙂
🙂
Uświadomiłaś mi właśnie jak dawno nie jadłam łososia, czas to jutro zmienić!;)
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)