Łosoś z sosem koperkowym

To już druga odsłona łososia w towarzystwie sosu koperkowego. Tym razem sos na zimno, bardzo delikatny, ale jakże aromatyczny.

lososwsosie2nazimno

  •  filet z łososia
  •  sól, pieprz kolorowy
  • pół cytryny

Sos:

  • 100 ml jogurtu naturalnego lub greckiego
  • spory pęczek kopru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól ziołowa
  • pieprz cytrynowy

Koperek drobniutko siekamy i mieszamy z jogurtem. Dodajemy sok z cytryny, pieprz i sól do smaku. Sos najlepiej smakuje mocno schłodzony, dlatego też przygotowujemy go w pierwszej kolejności i na czas przygotowania ryby przechowujemy w lodówce.

Rybę kroimy na mniejsze porcje. Doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Odkładamy na co najmniej 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie smażymy na patelni grillowej (ew. teflonowej) do zrumienienia.

Ciepłą rybę podajemy z zimnym sosem.

lososwsosie1na-zimno

Źródło