Szybki gulasz z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Jeżeli ktoś uważa, że tylko wieloskładnikowe potrawy, przy których przygotowaniu musimy spędzić w kuchni kilka godzin są godne uwagi, powinien spróbować tego dania. Jak dla mnie jest to banalna potrawa o niebanalnym smaku. Przygotowuje się ją bardzo szybko, a kogoś kto zna połączenie szpinaku i suszonych pomidorów nie muszę przekonywać o trafności tego duetu.
- 2-3 pojedyncze piersi kurczaka
- 450-500 g świeżego szpinaku baby
- kilka-kilkanaście suszonych pomidorów (u mnie mały słoiczek, po odsączeniu około 140g)
- 2 cebule
- 4-5 ząbków czosnku (zależy od wielkości i od preferencji smakowych)
- 400 ml kremówki
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Umyte i oczyszczone mięso kroimy w kostkę.
Szpinak myjemy, osuszamy, a następnie przebieramy (można usunąć większe łodyżki, czy posiekać liście na mniejsze części).
Cebulę drobno siekamy.
Osączone z zalewy suszone pomidory kroimy w cienkie paseczki.
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy kurczaka i smażymy dalej. Gdy mięso straci różowy kolor dodajemy szpinak. Smażymy aż szpinak wyraźnie zwiędnie, a cała woda wyparuje. Wlewamy kremówkę. Zawartość patelni doprowadzamy do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i dusimy całość przez około 10 minut (lub do pożądanego zredukowania się sosu). Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Podajemy z ryżem.
Bo przecież smak tkwi w prostocie 😀
Dokładnie:)
Masz rację, szpinak i suszone pomidory to para idealna., więc gulasz jest z pewnością bardzo smaczny:)
Coś czuję, że lubisz takie smaki:)
Bardzo lubię takie dania – szybkie i smaczne 🙂