Naleśniki budyniowe
Wielokrotnie słyszałam już o naleśnikach budyniowych, a jako, że naleśniki lubię, postanowiłam sprawdzić, czy faktycznie są tak dobre, jak o nich mówią.
Wyszły rewelacyjne. Bardzo, ale to bardzo delikatne. Podałam je jedynie z powidłami śliwkowymi, ale już wyobrażam sobie je z serkiem mascarpone i owocami….:)
Budynie w samym naleśniku nie są mocno wyczuwalne. Piszę to dlatego, gdyż ja sama szczerze mówiąc nie wiedziałam czego się po nich spodziewać;) wyobrażałam sobie, że będą smakowały jakoś mocno inaczej niż te tradycyjne, ale poza tym, że wyszły bardziej delikatne, większej różnicy nie zauważyłam. Mimo tego zachwyciły nas bardzo i myślę, że to będzie jedna z naszych ulubionych receptur:)
Na około 8-9 naleśników (o śr. 25cm)
- 3 jajka
- 3 łyżki brązowego cukru
- szczypta soli
- 400 ml mleka
- 2 op. budyniu waniliowego bez cukru
- 3 pełne łyżki mąki wrocławskiej
- 2 łyżki oleju + odrobina do smażenia
Jajka wybijamy do garnka. Dodajemy sól oraz 3 łyżki cukru i miksujemy. Następnie wlewamy mleko, 2 łyżki oleju oraz wsypujemy proszek budyniowy przesiany razem z mąką pszenną. Miksujemy dalej, do połączenia. Odstawiamy na około 20-30 minut.
Po tym czasie na mocno rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki .
Czyli generalnie ten budyń jest…ale jakby go nie było?;) wolę zatem wykorzystać budyń jako nadzienie;)
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Agnieszko, nie do końca. Naleśniki jednak różnią się od tych tradycyjnych, są zdecydowanie bardziej delikatne i pomimo tego, że może sam smak budyniu nie jest mocno wyczuwalny (a może tylko ja tak to odbieram) zdecydowanie warto je sobie przygotować:)
JA również o nich słyszałam ale nigdy nie jadłam. Rzeczywiście wyglądają przepysznie 🙂
Niedawno wypróbowałam też te drożdżowe i jednak budyniowe nie mają sobie równych;)
Drożdzowe kiedyś jadłam 🙂
I jakie odczucia?
To było dawno ale pamiętam że były dobre 🙂 Chociaż drożdżowe wole racuszki xD
Brawo ja… to się podpisałam xD Wybacz :*
Spoko, wiedziałam, że to Ty;)
Moje ulubione naleśniki, choć częściej robię te tradycyjne, tak te są bardzo smaczne 🙂
Tradycyjne można zrobić praktycznie w każdej chwili, a do tych jednak trzeba zakupić budynie;) Ale ich smak jest świetny:) mnie „kupiły”;)
Ostatnio smażę tylko naleśniki z dodatkiem budyniu. Są rewelacyjne. Przepis znalazłam na blogu https://mojewyroby.wordpress.com/
Zgadzam się z wszystkimi krążącymi pozytywnymi opiniami na temat tych naleśników:) Zdecydowanie warto je zrobić
Naleśników z budyniem jeszcze nie robiłam. Super pomysł na weekendowe gotowanie 🙂
Są pyszne, polecam
Muszę koniecznie usmażyć te budyniowe naleśniki. Wszyscy je tak zachwalają 🙂
Dokładnie:) Ja też skusiłam się na nie właśnie dzięki pozytywnym komentarzom:)
Pyszne naleśniczki zawsze chętnie zjem 🙂
Te są wyjątkowo smaczne:)
Szybkie i smaczne. U mnie zawsze mile widziane:)