Kostka orzechowa
Bardzo smaczne ciasto, które szczególnie mojemu M. przypadło do gustu. Początkowo miałam obawy co do masy, gdyż dawno już nie robiłam takiej na bazie masła i miałam wrażenie, że jest ono dosyć mocno wyczuwalne. Jak to jednak z takimi masami bywa na następny i jeszcze kolejny dzień smakowało dużo lepiej;)
Jeśli szukacie ciasta na jakąś uroczystość, to myślę, że fajnie się spisze, bo jest smaczne i wygląda niebanalnie. Należy jednak pamiętać, by przygotować go dzień wcześniej.
Ciasto:
- 7 białek
- 7 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki tortowej
- 150 g mielonych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem cytrynowy:
- 7 żółtek
- 7 łyżek cukru
- 2 kisiele cytrynowe
- 500 ml mleka
- 200 g masła
Masa śmietanowa:
- 300 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 3-4 łyżki nutelli
- 3/4 szkl. mleka
- ok 100 g herbatników kakaowych
- kakao do oprószenia
- kilkanaście orzechów laskowych
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodajemy po 1 łyżce cukru i ubijamy dalej. Do ubitej piany przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy mielone orzechy. Wszystko delikatnie łączymy za pomocą szpatułki.
Ciasto przelewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 15-20 minut (następnie pozostawiamy do lekkiego przestudzenia w uchylonym piekarniku).
Ostudzone ciasto smarujemy nutellą. Następnie wykładamy obok siebie kakaowe herbatniki. Za pomocą pędzelka nasączamy je delikatnie mlekiem.
W garnuszku miksujemy żółtka, 1 szklankę mleka oraz proszek kisielowy. Pozostałe mleko przelewamy do większego rondelka i razem z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną mieszankę z kisielu, mleka i żółtek i stale mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Odkładamy do przestudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimną masę. Przygotowany w ten sposób krem rozprowadzamy na nasączonych herbatnikach.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy krótko na małym ogniu, tylko do rozpuszczenia.
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. Niewielką ilość śmietany łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Gdy ładnie się połączy, dodajemy do reszty śmietany i miksujemy jeszcze chwilę.
Bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta. Przed podaniem posypujemy gorzkim kakao oraz podprażonymi, posiekanymi orzechami laskowymi.
Tak naprawdę to nie lubię i nigdy nie lubiłam mas na bazie margaryny/masła – w smaku dla mnie zbyt tłuste i tak jakby ciężkie ale nie wątpie, że i takie mogą być smacznie. Kiedy spojrzałam na miniatrukę Twojej kostki i zobaczyłam masę białą skojarzyło mi się z twarożkiem 😉 Podoba mi się ta wkładka z herbatników i nutelli – kiedys robiłam podobne tylko z masłem orzechowym. Tutaj z kakaowymi herbatnikami (lub takimi czarnymi (blacky) komponowałoby się idealnie i jeszcze ten krem cytrynowy… Ale i Twoja wersja wygląda przepysznie, niczym z wystawy 🙂
Dziękuję:) Takie masy na początku faktycznie mają mocno maślany smak, ale już na drugi/trzeci dzień smakują bardzo dobrze;)
Ps. Mój Synek został fanem masła orzechowego;)
Kupiłaś masło orzechowe? Przyznam, że trochę mnie zaskoczyłaś 🙂 Ale to prawdziwe masło – 100% orzeszków w jakiej postaci je polubił? Dodatek do ciasta, z bananem, tosty z dżemem? xD Strzelam, że z czymś na słodko 😀
Nawet nie wiem kto kupił, ale znalazłam w szafce i postanowiłam wykorzystać do pralinek:P to co zostało Młody zjadł po prostu na chlebie;) Potem musiałam dokupić jeszcze jedno, bo tak mu zasmakowało (nawet sobie na dzien dziecka zażyczył;) Oczywiście nie znam się na tym (mi ono nie smakuje), wzięłam jakie było w sklepie… które polecasz? Primavika czy coś takiego?
Ps. Tosty z dżemem… i masłem orzechowym? ale tak rozsmarowane jedno na drugim? Da się?:P
Primavika Primavice nie równa. Jeśli Primavika to Active 100% orzeszków (nie wiem jakie masło kupiłaś i jakie masło jadł Twój synek, czy był tam cukier, czy nie). Patrz na skład aby było 100% orzeszków i nic więcej 🙂 Masła Terra Sana są bardzo smaczne – szkoda, że nie mogę kupić ich u siebie stacjonarnie ;/
PS Sama nie jadłam ale jedzą – najpierw masło a na to dżem xD Albo masło orzechowe+banan na kanapce 🙂
Dzięki:)
Jadłam naleśniki z masłem orzechowym/nutellą i bananem – fajne to to było:) ale tostów sobie nie wyobrażam. Może spróbuję kiedyś;)
Nie ma za co. Nie pamiętasz jakie masło znalazłaś w szafce i czy miało dodatek cukru? 😉
Jak nie tost to zwykła kanapka np. bułeczka 🙂
A kanapka z bananem? xD
Myślę, że mogło mieć cukier… raczej to nie było masło najlepszej jakości:P
Z bananem to raczej nie, bo Młody za nimi nie przepada. A ja… ja tak z tym masłem ostrożnie, delikatnie… nie za dużo, nie za często;) poza tym kanapka z bananem? E-ee;) przynajmniej jeszcze nie teraz;)
Dla mnie to już krem a nie masło 😉 Warto spróbować tego naturalnego 🙂
Jak nie banan to truskawki bo tak też jedzą a bułkę z bananem podobno jadł Malysz 😀
Elvis chyba też jadł coś nietypowego z masłem orzechowym?? Ale nie pamietam dokładnie co:p
Tosty (na maśle) z masłem orzechowym, bananem i wędzonym bekonem 🙂
aaaa, no własnie:p
Słyszałam, ze smaczne 😀
Amerykanie jedzą kanapki z chipsami xD
kosmos;)
Dla nas ale dla nich coś zupełnie normalnego 🙂
apetyczne ciacho!!
Jak dawno nie jadłam ciasta z maślanym kremem. Chyba już z mody wyszły. Ale to ciastko wygląda tak apetycznie, że chyba spróbuję je zrobić.
Faktycznie, ostatnio głównie króluje kremówka z mascarpone;)
Masz rację, Ewciu, to ciasto wygląda niebanalnie. Prezentuje się wspaniale. Do ciasta na bazie białek zamiast włoskich, które są dla nie bez smaku, dodałabym orzechy laskowe (uwielbiam):)
W sumie masz rację: jest nutella, jest dekoracja z prażonych orzechów laskowych, więc i mielone laskowe lepiej by się spisały w cieście:)
Moje smaki, orzechy w cieście uwielbiam 🙂
Są super, prawda?:)