Pyszne ciasto z kawą zbożową od Pani Zuzi
Królewiec?? Nie! Kawowiec;)
Przepis na ciasto ze starego zeszytu mojej Mamy. Uwielbiam je!:)
Kiedy tylko nauczyłam się piec, było to jedno z najczęściej przygotowywanych przeze mnie ciast.
Raz, że smakuje bardzo dobrze, a dwa, że nie wymaga użycia żadnych niespotykanych składników (kawa zawsze była w domu;)).
Na ciasto składa się biszkopt z dodatkiem kawy zbożowej, zwykły jasny biszkopt, a oba przełożone pyszną budyniową masą na gorąco.
Zachęcam do wypróbowania, bo pomimo, iż brzmi zwyczajnie, jest pyszne, wilgotne, mięciutkie, o wspaniałym delikatnym smaku kawy:)
Biszkopt kawowy:
- 6 jajek
- 3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków
- 1/2 szkl. kawy zbożowej (proszek)
- 3/4 szkl. mąki
- 1 łyżka octu
- 1-2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Biszkopt jasny:
- 3 jajka
- 1/2 szkl. drobnego cukru
- 1/2 szkl. mąki
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
Masa:
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 cukry wanilinowe
- 1-2 mocno kopiasta łyżka mąki pszennej
- 1 mocno kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
Dodatkowo:
- 100-150 g czekolady mlecznej
- 50 g płatków migdałowych, podprażonych na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodajemy cukier. Żółtka rozcieramy z octem i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy w 2-3 partiach. Wlewamy olej, krótko miksujemy. Przesianą mąkę łączymy z kawą. Delikatnie mieszając szpatułką łączymy sypkie składniki z masą jajeczną. Przelewamy na blaszkę (21×28 cm, ewentualnie nieznacznie większą) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty.
Białka na biszkopt jasny ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Dodajemy po 1 żółtku i miksujemy do połączenia po każdym dodaniu. Pod koniec miksowania wlewamy olej. Do masy przesiewamy mąkę ze szczyptą proszku do pieczenia, delikatnie łączymy całość za pomocą szpatułki. Przelewamy ciasto do blaszki o takich samych wymiarach, jak piekliśmy ciasto kawowe. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15-20 minut (do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów formy).
Pół szklanki mleka odlewamy, dodajemy do niej po jednej łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej oraz oba cukry wanilinowe. Mieszamy dokładnie by nie było grudek. Resztę mleka razem z cukrem kryształem doprowadzamy do wrzenia. Gdy się zagotuje wlewamy mieszankę z mleka i mąki i ciągle mieszając gotujemy budyń (do zgęstnienia). Od razu dodajemy zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki i mieszamy aż się roztopi (ja w tym momencie zwykle używam drewnianej pałki do ucierania, takiej z okrągłą końcówką).
Połowę gorącej masy budyniowej wlewamy na blat kawowy, wyrównujemy. Przykrywamy jasnym biszkoptem. Wylewamy resztę masy, równo rozprowadzamy, po czym dajemy na górę drugi kawowy biszkopt.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Wierzch ciasta dekorujemy polewą z roztopionej czekolady. Posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi.
Wygląda na prawdę świetnie i bardzo smacznie. I tak ślicznie przyozdobiony 🙂 Dzięki tym płatkom migdałów przywołuje mi na myśl wiosnę i Wielkanoc xD
Dziękuję za tak miłe słowa:)
Nie ma za co:*
Witam jestem mało doświadczona w pieczeniu ciast ale chciałabym upiec te ciacho na blaszce 23×40 jakie proporcje żeby wyszło na taką wielkość blaszki.pozdrawiam
x1,5
Ps. Uwielbiam to ciasto 🙂
Pyszne musi być to ciasto 🙂 W dodatku rewelacyjnie wygląda!
Dziękuję:) To bardzo miłe słowa:) Ciasto jak najbardziej polecam:)
Wygląda naprawdę elegancko! I z pewnością świetnie smakuje:D
Daj kawałek!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Aga, częstuj się;)
Czy mogę zasypiać kawę zbożową kawą rozpuszczalną?
Tak
Fajne ciasto, a mogłaby mi pani zrobić zdjęcie jaką to ma być kawa zbożowa, napewno upiekę.
Cieszę się, że się podoba:) Ja tym razem wykorzystałam INKĘ, ale robiłam też na takiej z pojemniczka, CARO
Jak ja lubię takie ciasta! Królewiec też jest pyszny:)
Królewca bardzo lubię:)
Właśnie się robi… myślę, że będzie to pychotka.
Ciasto pyszne.Piekę je po raz kolejny.Duzym plusem jest to,że można je upiec kilka dni wcześniej.Im dłużej stoi ,tym jest samaczniejsze.Polecam.
Jaka to fantastyczna wiadomość:) Ogromnie się cieszę, że ciasto smakuje. Ja też bardzo je lubię 🙂 Dziękuję za polecenie 🙂
Ps. Myślę nad stworzeniem galerii czytelników, jeśli ma Pani zdjęcie, proszę przesłać na adres ewa@smakinatalerzu.pl 🙂
Ciasto jest przepyszne.Piekłam to ciasto kilka razy.Polecam.
Ależ to cudowna wiadomość! Dziękuję 🙂
Pysznie wygląda. Mam pytanko czy można użyć np rozpuszczonej kawy oczywiście zaparzonej wcześniej ?
Nie pijam kawy nawet zbożowej więc szkoda mi kupować.
A może takie kakao w proszku do picia ?
Basiu, kakao niestety nie da tego aromatu, o który chodzi, musi być kawa.
Zamiast kawy zbożowej można spróbować wykorzystać zwykłą, najlepiej taką miałką, nie granulowana. Dałabym jej mniej niż tej zbożowej. Jeśli masz granulowaną, to można spróbować ją zaparzyć i dodać do biszkoptu, choć sama tak nie robiłam. Tutaj też wykorzystałabym mniej kawy i zalała ją niewielką ilością wody, aby nie rozrzedziła ona ciasta (np 2 łyżeczki rozpuszczone w kilku 3-4 łyżkach). Koniecznie trzeba ją potem przestudzić.
Biszkoptów się niczym nie nasącza? Nie są suche?
Moim zdaniem nie trzeba, dodatek oleju sprawia, że nie są suche.
Dziękuję. Jutro robię 🙂
Biszkopt wychodzi bardzo delikatny, taki puchaty wręcz. Mam nadzieję, że będzie smakowało 🙂
Ja baaardzo lubię to ciasto 🙂
Czy do jasnego biszkoptu nie używa się białek?
Używa się.
„Białka na biszkopt jasny ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Dodajemy po 1 żółtku i miksujemy do połączenia po każdym dodaniu”
Dziękuje za podpowiedz ( złe przeczytałam przepis) , ale ciasto już upieczone- mięciutkie, pyszne , z nuta kawy i baaardzo smakuje – dziękuje za wspaniały przepis .
Bardzo się cieszę 🙂
Pozdrawiam serdecznie
Czy masa z mleka jest gęsta? Bo mi wyszła rzadka,lejącą i zastanawiam UE co mi z tego wyjdzie.
Nie, masa powinna być w miarę gęsta, tak, jak budyniowa. Nie jakaś bardzo (nieco zgęstnieje, po przestudzeniu), ale nie lejąca.
Ja daję kopiaste łyżki mąki i być może stąd różnica, zapomniałam zaznaczyć to w przepisie 🙁
Ciasto rewelacja, obawiałam się że będzie za słodkie, ale jest idealne.
Bardzo pyszne ciasto.Zrobilam według przepisu Pani.Jest smaczne i niedrogie. Polecam.
Bardzo dziękuję <3
Pozdrawiam
baaardzo pyszne ciasto! Gorąco polecam! Robi się szybko, jest efektowne, nie za słodkie, przyjemny smak kawy.