Pyszna sałatka w miodowym sosie

Ta sałatka jest niezwykle uniwersalna. Świetnie sprawdzi się solo, jako lekka kolacja. Będzie pysznym dodatkiem do obiadu. Doskonale też zda egzamin jako sałatka do mięs/kiełbas z grilla.

Jest przepyszna:) Chrupiące warzywa oraz pyszny dressing, którego miodowy smak świetnie współgra ze słoną fetą, to smaki, w których można się rozsmakować.

Polecam jak najbardziej:)

  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 ogórek zielony
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 op. roszponki
  • 2/3 op. sera feta
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1-2 łyżki płynnego miodu
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki oleju

 

Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na paseczki.

Ogórka kroimy na cienkie plasterki.

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.

Ser feta kroimy w kostkę.

Do miski wkładamy umytą, osuszoną roszponkę. Dodajemy paprykę, pomidorki i ogórka oraz ser feta.

W słoiczku umieszczamy olej, miód i ocet winny. Potrząsamy aż do połączenia. Doprawiamy solą i pieprzem.

Sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.

 

Uwagi: Dodatkową opcją jest dodanie do sosu przetartego przez drobne oczka tarki ugotowanego żółtka.