Sałatka z twarogiem i wędzonym pstrągiem (bez laktozy)

Ta sałatka w zamyśle miała być zwykłą sałatką śniadaniową czy też kolacyjną. W smaku okazała się jednak tak zaskakująca, że z powodzeniem mogłaby być zaserwowana gościom.

Być może w Waszym otoczeniu są osoby z nietolerancją laktozy. Być może jesteście to Wy sami. Mam więc dla Was dobrą wiadomość – do przygotowania sałatki  wykorzystałam nowość na rynku, a mianowicie twaróg i jogurt naturalny bez laktozy marki Mlekovita.

Jeżeli więc zdarza się, że nocują u Was bliscy, którzy nie tolerują tego cukru, a Wam skończyły się pomysły czym uraczyć ich na śniadanie lub kolację, może wypróbujecie taką sałatkę? Porcje nie są duże, ale są smaczne i sycące:) No i przy wykorzystaniu odpowiednich produktów – bez laktozy;)

Na 4 porcje:

Mrożony groszek gotujemy przez około 3 minuty w osolonym wrzątku. Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą.

Dymkę wraz ze szczypiorkiem drobno siekamy.

Sałatę rzymską dzielimy na mniejsze części.

Rzodkiewki kroimy na półplasterki.

Wędzonego pstrąga kroimy w kostkę (usuwamy ości).

Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków (lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia), łączymy z jogurtem. Skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny. Dodajemy posiekaną dymkę wraz z połową posiekanego szczypioru. Doprawiamy mieloną papryką, solą oraz pieprzem.

W małych miseczkach/szklankach rozkładamy naprzemiennie wszystkie składniki (u mnie wg kolejności: sałata rzymska, rzodkiewka, twaróg, zielony groszek, pstrąg, sałata + posiekany szczypior i kilka rzodkiewek).


Mlekovita - najlepsza na każdą porę dnia