Sałatka z twarogiem i wędzonym pstrągiem (bez laktozy)
Ta sałatka w zamyśle miała być zwykłą sałatką śniadaniową czy też kolacyjną. W smaku okazała się jednak tak zaskakująca, że z powodzeniem mogłaby być zaserwowana gościom.
Być może w Waszym otoczeniu są osoby z nietolerancją laktozy. Być może jesteście to Wy sami. Mam więc dla Was dobrą wiadomość – do przygotowania sałatki wykorzystałam nowość na rynku, a mianowicie twaróg i jogurt naturalny bez laktozy marki Mlekovita.
Jeżeli więc zdarza się, że nocują u Was bliscy, którzy nie tolerują tego cukru, a Wam skończyły się pomysły czym uraczyć ich na śniadanie lub kolację, może wypróbujecie taką sałatkę? Porcje nie są duże, ale są smaczne i sycące:) No i przy wykorzystaniu odpowiednich produktów – bez laktozy;)
Na 4 porcje:
- 100 g mrożonego groszku
- 2 dymki
- 1-2 mini sałaty rzymskie
- ok. 150 g wędzonego pstrąga
- 1/2 pęczka rzodkiewek
- 200 g twarogu bez laktozy Mlekovita
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego bez laktozy Mlekovita
- sok z cytryny
- szczypta ostrej mielonej papryki
- sól, pieprz
Mrożony groszek gotujemy przez około 3 minuty w osolonym wrzątku. Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą.
Dymkę wraz ze szczypiorkiem drobno siekamy.
Sałatę rzymską dzielimy na mniejsze części.
Rzodkiewki kroimy na półplasterki.
Wędzonego pstrąga kroimy w kostkę (usuwamy ości).
Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków (lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia), łączymy z jogurtem. Skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny. Dodajemy posiekaną dymkę wraz z połową posiekanego szczypioru. Doprawiamy mieloną papryką, solą oraz pieprzem.
W małych miseczkach/szklankach rozkładamy naprzemiennie wszystkie składniki (u mnie wg kolejności: sałata rzymska, rzodkiewka, twaróg, zielony groszek, pstrąg, sałata + posiekany szczypior i kilka rzodkiewek).
Ładnie ją podałaś i sam pomysł ciekawy – połączenie ciekawe 😉
Dziękuję:)
Moja mama chętnie by zjadła 🙂 Lubi sałatki 🙂