Sałatka a’la sos tatarski
Sałatka, którą kiedyś podpatrzyłam u mojej cioci. Tym razem zrobiłam z nieco innym sosem, ale taki zwyczajny: majonez + kwaśna śmietana + odrobina soku z cytryny oraz szczypta soli i pieprzu (a więc z pominięciem musztardy i żółtek jaja) smakuje nawet lepiej.
- 1 puszka groszku
- 1 puszka kukurydzy
- ogórki konserwowe (u mnie mniej więcej cały słoiczek, ale można dać mniej, wg upodobań)
- 1 mały słoiczek marynowanych pieczarek
- 3-4 całe papryki marynowane
- 7 jajek
- 3-4 łyżki majonezu
- 2-3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny
- sól, pieprz, cukier
- kiełki (u mnie kiełki brokuła)
Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu obieramy.
Z dwóch jajek wyciągamy żółtka. Ucieramy je na drobnych oczkach tarki. Następnie dodajemy musztardę, ocet oraz majonez ze śmietaną. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru do smaku. Schładzamy w lodówce.
Pieczarki, korniszony oraz papryki kroimy w drobną kostkę. Przekładamy na sito i odstawiamy na około pół godziny. Po osączeniu przekładamy do miski. Dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę oraz groszek.
Dwa/trzy jajka kroimy na ćwiartki, odkładamy. Pozostałe jajka oraz białka z dwóch jajek (te, które zostały) kroimy w kostkę, mieszamy w misce z pozostałymi składnikami.
Całość zalewamy sosem, mieszamy. Przekładamy do salaterki. Wierzch dekorujemy kiełkami oraz ćwiartkami jajek.
Uwielbiam takie sałatki 🙂
NA Wielkanoc i nie tylko 🙂
O widzę kiełki więc już lubię 🙂
Ciekawa wariacja na temat sosu tatarskiego – ja znam go w zupełnie innej postaci:)
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
O to chodzi, bo to sałatka „A’la sos tatarski”;)
Ale bym sobie zjadła:)
Bardzo smakowita propozycja na Wielkanoc!
Super na święta! 🙂
Bardzo fajna sałatka, muszę ją kiedyś wypróbować 🙂
Bardzo apetyczna sałatka, świetnie sprawdzi się na świątecznym stole 🙂