Babka „Tulipan”

Babkę tą robiłam po raz pierwszy już lata temu. Tak to czasem jest, że jak coś robi się raz na ruski rok, to o pewnych rzeczach się nie pamięta (w tym przypadku,że skoro są wyszczególnione składniki, to takich należy użyć!;)).

Mam w przepisie „jak byk” napisane, by wykorzystać kisiel wiśniowy. Co jednak robię? Mam w domu kisiel o smaku malinowym, więc idąc tokiem myślenia, że ten czerwony i ten czerwony, wykorzystuję to co mam *.

No i du….a;) Różowego brak;)

Na szczęście nie o kolor, a o smak chodzi, więc następnym razem (np na Święta Wielkanocne) zrobię babkę jak należy.

Sama babka jest bardzo przyjemna w smaku. Mamy tutaj i masło i olej, jest więc dość wilgotna. Czterosmakowa i – jeśli tylko wyjdzie jak należy – czterokolorowa;)

Jest to babka ucierana więc, by uniknąć zakalca, należy pamiętać o głównych zasadach – składniki muszą być w temperaturze pokojowej i nie powinno się ich zbyt długo razem ucierać.

Mając na uwadze powyższe – i wykorzystując odpowiedni kisiel * 😉 – wszystko powinno wyjść perfekcyjnie:)

  • 200 g masła
  • 1 i 1/3 szkl. cukru drobnego
  • 1 op. cukru wanilinowego (16g)
  • 6 jajek
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op. budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 op. kisielu wiśniowego
  • 2 łyżki suchego maku
  • 2 łyżki ciemnego kakao

Bardzo miękkie masło ucieramy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną puszystą masę. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia. Stopniowo dodajemy olej oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy w 2-3 turach, delikatnie mieszamy szpatułką.

Przygotowane ciasto dzielimy na 4 równe części.  Do jednej dodajemy kisiel, do drugiej budyń, do trzeciej kakao, a do czwartej suchy mak. Wszystkie masy dokładnie, lecz delikatnie mieszamy.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy poszczególne warstwy ciasta (kolejność dowolna). Na sam koniec przez środek ciasta robimy nożem wzdłuż blaszki nacięcie.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60-80 minut (sprawdzamy patyczkiem).

Moja babka piekła się dokładnie 80 minut (na ostatnie 15 minut przykryłam wierzch folią aluminiową).

Uwagi: * Dzięki uprzejmości moich Czytelników dowiedziałam się, że teraz kisiele nie są już tak intensywne w kolorze, jak kiedyś. Zapewne więc przy użyciu kisielu wiśniowego efekt może być podobny. By uzyskać intensywniejszą barwę można do ciasta z kisielem dodać odrobinę czerwonego barwnika:)