Serowa rolada z warzywami

Rolada serowa to bardzo prosty pomysł na przekąskę. Bazą zawsze jest roztopiony i rozwałkowany ser gouda, a dodatki możemy dobierać dowolnie, w zależności od zachcianek czy kulinarnych upodobań.

Ja tym razem postawiłam na kolory i coś do pochrupania;) Są więc kolorowe papryki, ogórki konserwowe, groszek, kukurydza oraz jajko na twardo.

Do tego typu przekąsek, gdy nie potrzebujemy wykorzystywać dużej ilości składników świetnie sprawdza się mix groszku z kukurydzą. Ja wykorzystałam taki od firmy Jamar. Na zdjęciu poniżej możecie zobaczyć jak piękne opakowanie ma ta puszka. Mnie ono oczarowało:)

Mamy więc i groszek i kukurydzę, a nie musimy otwierać dwóch puszek. Następnego dnia drugą połowę mieszanki możemy wykorzystać do surówki obiadowej – wystarczy skroić sałatę rzymską, lub kapustę pekińską, dodać mieszankę z puszki oraz  papryki, które zostają po zrobieniu roladki serowej, a następnie wymieszać wszystko z ulubionym dressingiem. Znów jest smacznie i kolorowo i nic się nie marnuje:)

  • 400 g sera gouda
  • 200 g serka topionego
  • 100 g miękkiego masła
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 3 jajka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 puszki mieszanki groszku i kukurydzy Jamar
  • sól, pieprz

Ser umieszczamy w dużym, mocnym woreczku strunowym. Wkładamy do garnka z wrzącą wodą i odstawiamy na około 40 minut. W międzyczasie kilka razy obracamy ser (ja przekładałam ser we woreczku, bo od góry – tam gdzie zapięcie woreczka – ser nie chciał mi się równo roztapiać) oraz w razie potrzeby dolewamy do garnka gorącej wody.

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.

Ogórki kroimy w drobną kostkę. Przekładamy na sito i pozostawiamy do odcieknięcia.

Pozbawione gniazd nasiennych papryki również kroimy w drobną kostkę.

Miękkie masło ucieramy razem z serkiem topionym. Dodajemy pozostałe pokrojone składniki oraz groszek i kukurydzę osączone z zalewy. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Miękki ser wyjmujemy z wody. Wyciągamy z woreczka i wałkujemy na cienki płat (około 0,5cm). Na serze rozprowadzamy farsz (jeden bok pozostawiamy pusty; podczas zwijania część farszu przemieści się na tą stronę). Zwijamy w roladę.

Roladę owijamy papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na całą noc. Schłodzoną kroimy na plasterki.

Podajemy schłodzoną, bo taka smakuje najlepiej.

Uwagi: Ogórki dobrze jest skroić jako pierwsze i pozostawić na sicie, a następnie lekko docisnąć papierem, by nie były zbyt mokre.

Serek topiony dobrze jest kupić dobrej jakości – nie powinien być zbyt miękki, mlaźgawy.

Podczas roztapiania sera w gorącej wodzie warto sprawdzać jej temperaturę. Mniej więcej w połowie czasu warto odlać część wody i uzupełnić wrzątkiem.

 

Jeżeli podoba Ci sie mój blog, zachęcam rownież do śledzenia mojego profilu na Instagramie oraz Facebooku