Paluchy drobiowo-serowe
Paluchy z mielonego mięsa drobiowego, z dodatkiem serów: tartej mozzarelli oraz aromatycznego sera z niebieską pleśnią. Istotnym dodatkiem jest tu również posiekany koperek, bez którego potrawa z pewnością traci. Kotleciki prezentują się świetnie, jeszcze nie spotkałam się, by komuś nie posmakowały, choć czasami wychodzą mi lekko suche – wszak to delikatne, chude mięso drobiowe, ale oczywiście na wszystko jest jakaś rada – najlepiej jest użyć mięsa mielonego zarówno z piersi kurczaka jak i udek:)
- 500-800 g mielonego mięsa drobiowego
- 100-125 g sera z niebieską pleśnią (np lazur błękitny)
- 200 g mozzarelli
- 2 jajka
- koperek
- bułka tarta
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Mozzarellę, po osączeniu z zalewy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Mielone mięso wkładamy do miski. Dodajemy do niego rozkruszony ser z niebieską pleśnią oraz tartą mozzarellę. Koperek drobno siekamy i również łączymy z mięsem. Na koniec wbijamy 1 jajko, dodajemy 1-2 łyżki bułki tartej i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Do głębokiego talerza wbijamy jajko, rozbełtujemy je widelcem. Na osobny talerzyk sypiemy bułkę tartą.
Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formujemy z mielonego mięsa owalne kotleciki. Maczamy je w rozkłóconym jajku, panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Ja smażę te kotleciki zawsze we frytkownicy przez około 6-8 minut (czas smażenia zależy od tego jak duże je uformowaliśmy).
Mniammmmm:D
zapisuję przepis do zrobienia!
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Bardzo się cieszę:) Pozdrawiam:)
Na miniaturze na durszlaku wyglądaly troche jak RAW praliny xD
Uuu, a tu takie rozczarowanie;)
Nie było rozczarowania, tylko błędne skojarzenie xD
wyglądają obłędnie 🙂 muszę kiedyś spróbować 🙂
Dziękuję:) Zrób, zrób:)
Wyglądają mega apetycznie 🙂
My je lubimy. Akurat na zdjęciu (na przekroju paluchów) nie widać koperku, ale z nim wyglądają jeszcze lepiej;)