Roladki z kurczaka z farszem mięsnym i marchewką

Roladki z kurczaka z marchewką i mięsnym nadzieniem to moja kolejna propozycja na wykorzystanie mięsa drobiowego. Tym razem, jak już wspomniałam, w połączeniu z mielonym mięsem wieprzowym, czyli tak zwane mięso w mięsie;)

Marchewkę ostrugałam za pomocą maszynki do julienne, ale jeśli nie macie takiej, można po prostu marchew pokroić w jak najcieńsze słupki. Z pewnością wyjdą Wam troszkę grubsze kawałki, więc trzeba je będzie ciut dłużej podsmażać, by zmiękły.

Jeżeli nie lubicie mięsa z posmakiem musztardy można ją pominąć.

Smacznego!:)

Na 4-6 roladek:

  • 2-3 pojedyncze filety z kurczaka
  • około 150-200 g mięsa mielonego np z łopatki
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 50 g sera żółtego
  • 1 duża marchewka
  • 1-2 łyżki musztardy starofrancuskiej
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • ostra papryka mielona
  • sól, pieprz

 

Cebulę drobno siekamy. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę, smażymy.

Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy przestudzoną, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, tary ser oraz jajko. Doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną ostrą papryką. Wyrabiamy. W razie potrzeby zagęszczamy mięsną masę 1-2 łyżkami bułki tartej.

Marchewkę obieramy. Kroimy na słupki lub strugamy cienkie paseczki maszynką do julienne (albo spiralizerem).

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy 1 ząbek czosnku pokrojony na cienkie plasterki, po chwili dodajemy marchewkę. Smażymy przez kilka minut, aż marchewka lekko zmięknie.

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka przecinamy wzdłuż na 2 duże płaty (z dwóch piersi otrzymamy 4 roladki, z trzech piersi 6). Rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem.

Każdy kawałek smarujemy z jednej strony cienką warstwą musztardy, a następnie wykładamy porcję mięsnego nadzienia. Wzdłuż krótszego brzegu kotleta rozkładamy podsmażoną marchewkę (na tym etapie plasterki czosnku można odrzucić). Zawijamy roladkę (można ją spiąć wykałaczkami lub obwiązać bawełnianą nicią).

Roladki obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, na złoto.

Podsmażone roladki przekładamy do naczynia do zapiekania, podlewamy niewielką ilością wody (około 1/3 szklanki) i zapiekamy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.